Doorgaan naar inhoud
Zomer deals: Pak hier hoge kortingen > 💸
Zomer deals: Pak hier hoge kortingen > 💸
Voordelen van een wijnkoelkast - Waarom een wijnkoelkast - Wijnklimaatkast kopen waarom

7 voordelen van een wijnkoelkast

Wijnkoelkasten zijn er in talloze vormen en maten, verschillende functies en zelfs in verschillende kleuren. Een wijnklimaatkast kopen is daarnaast zeker een investering. ‘’Je kan toch ook gewoon de wijnflessen in de koelkast bewaren? ‘’is dan ook iets wat vaak gezegd wordt. Dus waarom zou je kiezen voor het aanschaffen van een wijnkoelkast? Wij leggen dat maar al te graag uit in deze blog. In deze blog komen dan ook 5 voordelen van een wijnkast naar voren ten opzichte van bijvoorbeeld een koelkast, berging of kelder.

1. Altijd een constante temperatuur

Een constante temperatuur voor wijn is van groot belang. Een constante temperatuur zorgt ervoor dat de smaak van de wijn veel langer goed blijft en daarnaast kan de wijn een stuk langer bewaard worden. Wijnen die bewaard worden op kamertemperatuur zullen daarnaast snel rijpen, wat ervoor zorgt dat de houdbaarheid verkort wordt. 

Een wijnkoelkast kan eenvoudig worden ingesteld op een gewenste temperatuur. Deze temperatuur zal constant blijven en er zullen geen schommelingen plaatsvinden. De wijnkasten van tegenwoordig zijn in staat om de temperatuur continue in de gaten te houden en dus grote schommelingen in temperatuur te voorkomen. Daarnaast beschikken veel wijnklimaatkasten over verschillende temperatuurzones. Wijnklimaatkasten met verschillende temperatuurzones zorgen ervoor dat er meerdere wijnsoorten tegelijk opgeslagen kunnen worden. Vaak kunnen deze verschillende zones namelijk afzonderlijk en eenvoudig ingesteld worden.

2. Bescherming tegen Uv-straling

Uv-straling, zoals onder andere zonlicht, heeft een slechte invloed op de kwaliteit van de wijn. De Uv-straling komt de smaak en de geur niet ten goede, en ook de kleur van de wijn zal veranderen. Alle deuren van de wijnkoelkasten van Mijn-Wijnkoelkast zijn daarom voorzien van Uv-filters op de deuren. Deze Uv-filters op de deuren zorgen ervoor dat Uv-straling wordt tegengehouden. Op deze manier worden de opgeslagen wijnen in de wijnklimaatkast niet aangetast en blijft de kwaliteit van de wijn intact. 

Voor de verlichting in wijnkoelkasten is er altijd gebruik gemaakt van LED-verlichting. Dit geldt zowel voor een wijnklimaatkast inbouw als een vrijstaande wijnkoelkast. Deze lichttechniek heeft geen invloed op de wijnen, is zeer zuinig en geeft geen warmte af.

3. Optimale constante luchtvochtigheid en luchtcirculatie

Het hebben van een wijnkast zorgt ervoor dat de wijnen in een optimale luchtvochtigheid en luchtcirculatie liggen. In de wijnkoelkasten is minimaal een luchtvochtigheid van minimaal 65%. Dit zorgt ervoor dat de kurk nooit zal uitdrogen en voorkomt dat er te veel zuurstof bij de wijn komt. Wanneer er te veel zuurstof bij komt, zal de wijn gaan oxideren en zal de smaak en geur van de wijn snel achteruitgaan. Daarnaast zorgt een optimale luchtvochtigheid ervoor dat het etiket van de wijn niet zal loslaten of zelfs na een verloop van tijd gaat schimmelen. Dit zou enorm zonde zijn bij een mooie fles wijn. Tevens kunnen vochtige ruimtes snel muf gaan ruiken. Deze muffe lucht kan na een verloop van tijd doordringen tot in de fles en dit zal de kwaliteit niet ten goede komen.

Daarnaast kunnen flessen wijn in een wijnkast bewaard worden in een omgeving met een goede luchtcirculatie. Dit is van belang omdat wijnen in een goede luchtcirculatie zich beter kunnen ontwikkelen. Wanneer de luchtcirculatie niet goed is, raakt de wijn als het ware ‘verkouden’ en herstelt hij zich niet meer volledig. Lees meer over het bewaren van de wijn in een optimale luchtvochtigheid in onze blog!

4. Vibratie

De smaak van een wijn wordt beïnvloed door trillingen. Wijnkoelkasten zijn zo gemaakt dat ze trillingsvrij van de compressor zijn. De wijn kan hierdoor in alle rust en zonder trillingen op smaak komen. Een wijnkoelkast is dus ook bij uitstek geschikt als u wijnen heeft die wat langer kunnen rijpen en bewaard worden. Zonder wijnkoelkast zal dit proces te snel gaan en gaat er smaak verloren.

5. Horizontaal

Door de wijnfles liggend te bewaren heeft de wijn contact met de kurk. Dit houdt de kurk nat en voorkomt dat deze uitdroogt. Het uitdrogen van de kurk kan er voor zorgen dat de kurk afbrokkelt. Dit proces is echter niet wat "kurksmaak" veroorzaakt, alhoewel er wel vaak zo over wordt gedacht. Het afbrokkelen zorgt wel voor stukjes kurk in uw wijn kan zitten, dit is niet prettig bij het nuttigen van een wijntje. Daarnaast ontstaat er ruimte tussen de kurk en de fles, waardoor er zuurstof bij de wijn komt. Dit laatste is erg slecht voor de wijn.

6. De wijn is direct op de juiste temperatuur om uit te serveren

Het is van groot belang om wijnen uit te serveren op de juiste temperatuur, dit om zo de smaak van de wijn het beste tot zijn recht te laten komen. Wanneer de wijn ligt in een wijnkoelkast, ligt de wijn direct op de juiste temperatuur opgeslagen en is de wijn direct op de juiste temperatuur om uit te serveren. Voor het grootste gedeelte van de wijnen kan men dezelfde bewaartemperatuur hanteren als de temperatuur om de wijn uit te serveren en te nuttigen. Aan de hand van een wijnklimaatkast hoeft er dus geen rekening mee gehouden te worden om de wijn op tijd uit de koelkast, kelder of berging te halen. We vertellen graag meer over de ideale wijntemperatuur van de verschillende wijnen in een andere blog op onze website. 

7. Dé eye-catcher in de keuken of woonkamer

Een wijnkoelkast is niet alleen praktisch, het is ook nog eens enorm stijlvol en mooi. Daarnaast zijn er wijnkasten in allerlei vormen en maten en hebben wijnklimaatkasten talloze verschillende opties en functies. Of u nou op zoek bent naar een wijnkoelkast met 1 of 2 temperatuurzones, een inbouw of vrijstaande wijnkoelkast of een grote of kleine wijnkoelkast, alles is mogelijk. De wijnkasten beschikken over mooie glazen deuren, strakke designs, houten rekken (enkele modellen metalen) en blauw of multi LED-binnenverlichting. Het is dus de ultieme eye-catcher in de keuken of woonkamer. Voor het integreren van een wijnklimaatkast in uw keuken, schakelen wij ook graag met uw keukendealer!

Wijnkoelkast bestellen bij Mijn-Wijnkoelkast
Bent u overtuigd voor het aanschaffen van een wijnkoelkast? Wij bij Mijn-Wijnkoelkast helpen u er graag bij. In ons assortiment bevinden zich talloze modellen in verschillende maten en met verschillende functies. Daarnaast kunt u bij ons altijd rekenen op verschillende service en garantievoorwaarden, waardonder tot 8 jaar fabrieksgarantie en een eigen service- en onderhoudsteam. Uiteraard kunt u bij ons ook allerlei leuke en unieke wijnaccessoires vinden! Met deze wijnaccessoires wordt wijn drinken pas echt een genot!

Vorig artikel Het kiezen van de juiste wijnkoelkast
Volgend artikel Wijn en spijs | Welke wijn bij welk gerecht?