Doorgaan naar inhoud
Beste manier om wijn te bewaren - hoe moet je wijn bewaren

Wijn bewaren, op welke manier kan dat het beste gedaan worden?

Na bier is wijn het favoriete alcoholische drankje van de gemiddelde Nederlander. Van landen als Frankrijk en Italië weten wij dat zij fan zijn van wijn, maar ook van de gemiddelde Nederlander kan er gerust gezegd worden dat zij échte wijnliefhebbers zijn. Het kan dan ook wellicht wel eens bij u voorkomen, u heeft een mooie fles wijn gekregen of gekocht... En dan? Hoe kan deze fles wijn nou het beste bewaard worden? Is dit staand of liggend en in een donkere óf toch een lichte ruimte? En hoelang kan je een wijn bewaren? In deze blog bespreken wij tips voor het bewaren van de wijn. Wilt u juist meer informatie over het bewaren van een geopende fles wijn? Bekijk dan eens onze blog over het zo goed mogelijk bewaren van een geopende fles wijn!

Hoe kun je wijn het beste bewaren?

Wijnveld

1. Een donkere plek

De smaak van een wijnfles kan verouderen wanneer de fles wordt blootgesteld aan een grote hoeveelheid UV-stralen van bijvoorbeeld de zon. Wanneer een fles wijn te veel UV-stralen vangt, wordt de inhoud van de fles verwarmd waardoor het volume van de fles toeneemt. Dit zorgt ervoor dat er spanning op de afsluiting van de fles komt en hierdoor wordt de kans vergroot dat er zuurstof in de fles komt. Daardoor versnelt de rijping weer. Natuurlijk licht is voor de wijnfles niet erg schadelijk. TL-buis verlichting kan echter wel invloed hebben op de smaak van de wijn. Er wordt daarom ook geadviseerd om de wijn op een donkere plek in de noordzijde van het huis te bewaren. Op deze plek komen de minste UV-stralen binnen. Ook een wijnbewaarkast met een dichte deur is een goede manier om wijnflessen op te slaan in een donkere ruimte. 

2. Liggend of staand bewaren

Flessen die afgesloten zijn met een kurk, kunnen het beste liggend bewaard worden. Op deze manier voorkom je dat de kurk uitdroogt. Wanneer de kurk is uitgedroogd, kan het lucht doorlaten en hierdoor kan de wijn gaan oxideren. Dit zorgt ervoor dat de wijn slechter zal gaan smaken met uiteindelijk bederf tot gevolg. Flessen met een schroefdop of een plastic kurk kun je daarentegen zonder probleem rechtop zetten. Daarnaast beschikken wijnkoelkasten vaak over plateaus waarbij de wijnen liggend of rechtop bewaard kunnen worden. 

Wijn staand bewaren 

3. De ideale omgevingstemperatuur

Een ideale omgevingstemperatuur is van groot belang voor een goede fles wijn. Een goede omgevingstemperatuur zorgt ervoor dat de wijn het beste tot zijn recht komt. Een te hoge temperatuur kan ervoor zorgen dat de wijn te snel rijpt of dat hij zijn kwaliteit verliest. Een temperatuur tussen de 10 en 15 graden wordt gezien als ideale temperatuur voor een fles wijn. Daarbij is het erg belangrijk dat er zo min mogelijk schommelingen plaatsvinden met temperatuur waarin de wijn bewaard wordt. Een kurk kan bijvoorbeeld bij schommelingen van 5 graden of meer al gaan krimpen of uitzetten. Dit is iets waarvan de wijn niet beter wordt. Een wijnklimaatkast met verschillende temperatuurzones kan ervoor zorgen dat de wijn altijd in de ideale omgevingstemperatuur wordt opgeslagen. 

4. In de goede luchtvochtigheid

Wanneer er niet genoeg vocht in de lucht zit, is er kans dat de kurk kan uitdrogen. Om het uitdrogen te voorkomen, wordt een luchtvochtigheid van 70% geadviseerd. Op deze manier blijft de kurk vochtig en kan het niet uitdrogen en krimpen. Wanneer de luchtvochtigheid erg hoog is, is de kans aanwezig dat het etiket van de wijnfles gaat schimmelen. Deze schimmels kunnen vervolgens de kurk binnendringen en de wijn verpesten. Om dit te voorkomen, kunt u de wijnflessen in keukenfolie wikkelen. 

5. Geurloze ruimte

Wijn is gevoelig voor scherpe geuren. Scherpe geuren kunnen de kurk binnendringen en vervolgens de smaak van de wijn beïnvloeden. Onder andere geuren van verfpotten, spiritus en andere chemische luchtjes kunnen de smaak van de wijn beïnvloeden. Ook sterk geurende groente en kruiden als uien en aardappelen kunnen beter uit de buurt gehouden worden van een fles wijn.

Advies nodig?

Zoals hierboven beschreven zijn er een aantal elementen waar rekening mee gehouden dient te worden als er een fles wijn bewaard wordt. Heeft u er budget en ruimte voor, dan is een wijnkoelkast de ideale optie om deze 5 adviezen op te volgen. Heeft u behoefte aan advies of bent u opzoek naar een wijnklimaatkast? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen en wij helpen u graag verder!

Op de hoogte blijven van onze blogs? Like onze facebookpagina of volg ons op de Mijn-Wijnkoelkast Instagram pagina!

Vorig artikel 10 tips bij het kopen van een wijn cadeau
Volgend artikel Wijnglazen; welke soort wijn in welk glas?