Doorgaan naar inhoud
🌞 Vakantiegeld deals: Tot en met 30 juni > 💸
🌞 Vakantiegeld deals: Tot en met 30 juni > 💸
Wijn hoeveel graden Op welke temperatuur drink je wijn

Wat is de ideale temperatuur om wijn te drinken?

Het wordt onder de wijndrinkers steeds meer bekend dat het ontdekken van de ideale drinktemperatuur bepalend is om de smaak van de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen. Maar wat zijn nu de ideale drinktemperaturen van de wijn en waar moet je als wijndrinker op letten? In deze blog gaan wij in op de ideale drinktemperatuur van verschillende soorten wijnen.

Wat is de ideale temperatuur om wijn te drinken witte wijn temperatuur rode wijn temperatuur

Waarom een ideale serveertemperatuur?

Voordat we over gaan op de ideale serveertemperaturen van de wijnen, willen we even kort stil staan bij de vraag waarom er eigenlijk een ideale serveertemperatuur is bij de verschillende soorten wijnen. Over het algemeen geldt; hoe kouder de wijn, hoe minder aroma’s je ruikt. Bij de rode wijn worden de tannines (de stoffer voor de kleur, geur en smaak) dan stroever en zuren vallen meer op. Aan de andere kant; hoe warmer de wijn, hoe meer alcohol de wijn vaak heeft. De alcohol verdampt namelijk bij een hoge temperatuur sneller en wordt scherper in de neus. Omdat tegelijkertijd de zuren minder lijken als de temperatuur van de wijn stijgt, ervaar je ‘warmere’ wijn als voller en minder stroef. Fris en fruitige wijn verandert in zwoel en zwaar. 

Omdat dus de ene wijn het moet hebben van zijn frisse zuurtje en de andere juist het meer moet hebben van zijn bijzondere aroma’s en zwoele karakter, betekent de temperatuur van de wijn het verschil tussen lekker en vies. Om deze reden is de serveertemperatuur van de wijn van enorm belang. Een wijnklimaatkast is dan ook iets wat bijdraagt aan het creëren van de juiste serveertemperatuur van de wijn. Bent u op zoek naar de juiste wijnkoelkast maar twijfelt u nog ergens aan? Bekijk dan eens onze blog over het kiezen van de juiste wijnkoelkast!

Serveertemperatuur witte wijnen

Frisse en lichte witte wijn temperatuur

Bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc en Pinot Grigio.

Een frisse en lichte witte wijn kunt u het beste serveren tussen de 6 – 10° C. Vaak wordt de witte wijn in een gewone koelkast bewaard, wat vaak staat op een gemiddelde van 5° C. Deze temperatuur is eigenlijk veel te koud voor welke wijn dan ook. De aroma’s van de wijn worden door de koude temperatuur verdoofd. Dit zorgt ervoor dat de smaak dunner en vlakker wordt. Een matige wijn wordt hier niet perse slechter van, maar een interessante en betere wijn verliest wel hierdoor zijn karakter. 

Volle witte wijnen temperatuur

Bijvoorbeeld een Chardonnay en Viognier.

Een volle witte wijn kunt u het beste serveren tussen de 10 – 13° C. Door de wijn te serveren op een iets hogere temperatuur, zal de smaak van een volle wijn beter aanwezig zijn.

TIP: Haal witte wijn bijtijds uit de (wijn)koelkast, zodat de inhoud een aantal graden op kan warmen. De wijn wordt dan minder streng, smaakt fruitiger en ruikt ook nog eens lekkerder. 

Ideale serveertemperatuur rode wijn

Lichte, frisse en fruitige rode wijnen temperatuur

Bijvoorbeeld Pinot Noir en Beaujolais.

Een lichte, frisse en fruitige rode wijn kunt u het beste serveren tussen de 14 – 16°C. Om het fruitige karakter van de rode wijn beter tot zijn recht te laten komen, is het beter om deze wijnen iets te koelen.

Volle rode wijnen temperatuur

Bijvoorbeeld Cabernet-Sauvignon en Syrah.

Een volle rode wijn komt het best tot zijn recht als de wijn wordt geserveerd tussen de 17 – 19°C. Bij deze temperaturen wordt de smaak van de wijn meer geproefd. Bij hogere temperaturen wordt de alcohol sneller verdampt en zal u het moois van wat de wijn te bieden heeft minder tot zijn recht komen.

Ideale serveertemperatuur rosé wijn

Rosé wijnen temperatuur

Bij een rosé wijn komt het fruitige karakter beter tot zijn recht als de wijn wordt geserveerd rond de 10°C. Wanneer een rosé wijn te koud wordt geserveerd, zal u minder fruit proeven en meer zuur. Een wat lichtere rosé wijn kan echter wel weer wat kouder geserveerd worden, omdat deze lage temperatuur zorgt voor een frisse beleving. 

De perfecte temperatuur witte en rode wijn

Wijn staat synoniem voor smaak en smaak is bij elke persoon verschillend. De perfecte temperatuur voor het serveren van een bepaalde wijn is dus voor iedereen anders. Als vuistregel hanteren we dan ook: houdt bij rode wijn een gemiddelde temperatuur van zo’n 16 °C aan en bij witte- en rosé wijn rond de 10 °C. Experimenteren met de temperaturen is daarnaast ook iets wat wij zeker aanraden. Het experimenteren met de temperaturen levert vaak leuke verrassingen in smaaksensatie op. Proeven om de ideale serveertemperatuur te hebben is dan ook iets wat het beste werkt ;). 

Een wijnklimaatkast is iets wat bijdraagt aan het creëren van de juiste temperatuur. In ons assortiment hebben wij verschillende merken wijnkoelkasten die hun eigen kwaliteiten hebben voor de verschillende soorten wijnen. 

Vorig artikel Wijnweetjes
Volgend artikel 5 tips voor het bewaren van een open fles wijn