Doorgaan naar inhoud
Open fles wijn bewaren - geopende wijnfles bewaren - wijn bewaren

5 tips voor het bewaren van een open fles wijn

Een fles wijn openen om vervolgens een glas wijn te nemen, is iets wat de gemiddelde Nederlander over het algemeen graag doet. Maar wat is nou de beste manier om een open fles wijn te bewaren? In deze blog bespreken wij 5 tips voor het bewaren van een geopende fles wijn.

open fles wijn bewaren

1. Doe de kurk opnieuw goed op de fles (verrassing)

De eerste tip die wij geven voor het bewaren van een geopende fles wijn is het opnieuw goed kurken. Hier is hierbij van groot belang dat dit correct gedaan wordt. Hoewel de 'schone' kant misschien gemakkelijker in de fles past, moet u zich verzetten. De bevlekte kant is al blootgesteld aan de wijn en het smaakte prima. Die "schone" kant is misschien niet zo schoon, en het kan over enkele dagen bedorven zijn. Niet zo erg lekker als het over een dag of 2 wordt opgedronken…. 

Mocht het opnieuw kurken van de fles niet lukken, dan raden wij een wijnstopper aan. Op onze website verkopen wij verschillende wijnaccessoires, waaronder de Nanostopper. Deze wijnstopper is een duurzame wijnstopper die eenvoudig te (her)gebruiken is. Bekijk onze Nanostopper en u zult het zelf ervaren ;)! 

2. Giet de resterende wijn in een schroefdop fles

Lucht maakt uw wijn vlakker en vermindert smaken en aroma's. Gebruik een trechter om de resterende wijn in een (halve) fles met schroefdop te gieten om de blootstelling aan lucht te minimaliseren. Zelfs als er een beetje lucht aan de bovenkant is, is het veel minder dan in een fles met kurk.

3. Zet de geopende fles in de (wijn)koelkast

Het is verbazingwekkend hoe vaak mensen overgebleven wijn op het aanrecht bewaren nadat ze deze opnieuw hebben gekurkt. Dit is echter iets wat je absoluut niet moet doen met een geopende fles wijn. Bewaar de geopende fles wijn in de koelkast. Een wijnkoelkast is zelfs nog beter. De lage temperatuur kan niet voorkomen dat blootgestelde wijn ‘bederft’, maar het kan het proces aanzienlijk vertragen. Buiten de (wijn)koelkast komt er namelijk veel zuurstof bij de wijn en in een (wijn)koelkast is dit aanzienlijk een stuk minder. Lees de verdere voordelen van een wijnkoelkast in onze andere blog!

4. Zuurstof verwijderen

In plaats van het zuurstofcontact te beperken kunt u ook de zuurstof verwijderen. Er zijn speciale pompjes verkrijgbaar die de zuurstof via een rubberen kurk uit de fles kunnen pompen. Er wordt echter wel gezegd dat deze vacuvin-pompjes ook de ‘ziel’ uit een wijn pompen. Dat klinkt zweverig, maar er worden inderdaad een hoop aroma’s uit de wijn getrokken door een vacuümpomp

5. Maak het af

Last but not least, maak het gewoon af door de wijnfles op te drinken. Kijk, er zitten ongeveer vijf glazen wijn in een gewone fles van 750 ml. Als u en uw partner (of vriend of vriendin) elk twee glazen hebben gedronken en dat laatste glas splitsen - en dat allemaal terwijl jullie een fatsoenlijk diner eten - is dat niet slecht. Volgens recente onderzoeken kan zelfs 1 à 3 glazen per dag de gezondheid van uw hart verbeteren ;). 

Wilt u toch uw wijn bewaren? Lees eens onze blog over de beste manier om wijn te bewaren. Bent u overtuigd van een wijnkoelkast kopen maar weet u nog niet welke u wilt? Lees dan eens onze blog over het kiezen van de juiste wijnklimaatkast of neem contact met ons op voor gratis advies!

Vorig artikel Wat is de ideale temperatuur om wijn te drinken?
Volgend artikel Het kiezen van de juiste wijnkoelkast