Doorgaan naar inhoud
Zomer deals: Pak hier hoge kortingen > 💸
Zomer deals: Pak hier hoge kortingen > 💸
Hoe kies je een wijnkoelkast?

Het kiezen van de juiste wijnkoelkast

Als serieuze wijnliefhebber ontkom je er bijna niet aan; het hebben van een wijnkoelkast voor een goede opslag van de wijnen. Een juiste omgevingstemperatuur is namelijk van groot belang voor het opslaan van wijnen. Ook als echte design liefhebber ontkom je bijna niet aan een wijnkoelkast in de keuken of woonkamer. Maar hoe kiest u nou de juiste wijnkoelkast? In deze blog leggen wij graag uit waar u allemaal op moet letten bij het aanschaffen van een wijnklimaatkast of wijnbewaarkast.

Wat is de beste wijnkoelkast

Waarom een wijnklimaatkast?

Wij zijn ervan overtuigd dat u vroeg of laat erachter komt dat het hebben van een wijnkoelkast geen overbodige luxe is, maar ook absoluut een noodzaak is. In een andere blog op onze website hebben wij al beschreven wat de voordelen zijn van een wijnkoelkast. Deze voordelen beschrijven dan ook onder andere waarom het hebben van een wijnkoelkast een noodzaak is. Zo is het van enorm belang dat wijnen worden bewaard in een omgeving met een constante temperatuur. Daarnaast is het opslaan van de wijn in de juiste temperatuur ook van groot belang. Zo heeft een rode wijn een andere bewaartemperatuur nodig dan een witte of rosé wijn. Verder beschermt een wijnkast de wijnen tegen Uv-straling en is wijn uit een wijnklimaatkast direct op de juiste serveertemperatuur. Uiteraard mag de wijnkast die dient als eye-catcher niet ontbreken als reden voor het aanschaffen van een wijnklimaatkast.

De juiste wijnkoelkast

Wanneer ervan ben overtuigd dat het aanschaffen van een wijnkoelkast noodzakelijk is geworden, is het van groot belang dat de juiste wijnkoelkast wordt gekozen. Hieronder staan een aantal aspecten beschreven die van belang zijn voor het kiezen van de juiste wijnkast. 

 • De hoeveelheid flessen die u wilt opslaan
 • Het eerste aspect wat van belang is bij het aanschaffen van de juiste wijnkoelkast, is het aantal flessen wat u erin kwijt wilt. Binnen ons assortiment wijnkasten is er van alles mogelijk. Zo zijn er wijnklimaatkasten waarin 7 flessen kunnen worden opgeslagen, maar zijn er ook wijnklimaatkasten waarin 200+ flessen in kunnen worden opgeslagen. Voor de meeste wijnliefhebbers zal waarschijnlijk de juiste wijnkoelkast een opslagcapaciteit hebben waarbij zowel de alledaagse wijnen als een bescheiden sectie lange termijn wijnen kunnen worden opgeslagen. Het is dus belangrijk om zelf na te gaan hoeveel dit aantal bij elkaar ongeveer zal zijn. 

 • Het aantal temperatuurzones
 • Het aantal temperatuurzones is een tweede aspect wat meegenomen moet worden bij het kiezen van de juiste wijnklimaatkast. Drinkt u zowel witte/rosé wijn als rode wijn en wilt u deze beide opslaan in de wijnkoelkast? Dan is het aangeraden om voor een wijnkast te gaan dat beschikt over 2 temperatuurzones. Mocht u vaak 1 soort wijn drinken, dan is een wijnkoeler met 1 zone ook meer dan geschikt om aan te schaffen. Het aantal zones wat een wijnkast heeft, bepaald namelijk onder andere de prijs van een wijnkoelkast. Daarnaast hebben wijnkoelers met 2 temperatuurzones ook vaak nog verschillende functies. Zo hebben sommige wijnkoelkasten met 2 temperatuurzones de optie om beide zones van 5 – 22 ° C in te stellen, terwijl sommige wijnkoelers bijvoorbeeld boven een temperatuurbereik hebben van 5 – 10 ° C (witte/rosé wijnen) en onder een bereik van 10 – 22 ° C. Het is van belang om hiernaar te kijken als u soms wilt wisselen tussen de wijnen die u gaat opslaan in de wijnkoelkast. Uiteraard adviseren wij vanuit Mijn-Wijnkoelkast u graag. 

 • Het soort wijnkoelkast; inbouw of vrijstaand
 • Bij het kiezen van de juiste wijnkoeler is het ook van belang welke soort wijnkoeler u kiest. Er is namelijk een verschil tussen een wijnkoelkast die gemaakt is voor vrijstaand gebruik, en een wijnkoelkast die specifiek gemaakt is voor inbouw. Een vrijstaande wijnklimaatkast kan eigenlijk nooit worden ingebouwd in bijvoorbeeld een keuken. Dit heeft te maken met de luchtafvoer en luchtcirculatie van de wijnkoelkast. Een inbouw wijnkoelkast heeft namelijk een ander systeem en is speciaal ontworpen om in een keuken of kast ingebouwd te worden. Bij de wijnklimaatkast inbouw is het weer zo dat enkele modellen wel als vrijstaand zijn te gebruiken, maar ook weer niet alle modellen. Het is dus daarom van belang om goed af te vragen waar de wijnkast geplaatst zal worden, is dit vrijstaand of wordt de wijnkoelkast ingebouwd? 

 • De afmeting van de plek of plaats van de wijnklimaatkast
 • Een ander niet onbelangrijk aspect voor het kiezen van de juiste wijnkoelkast, is de plek of plaats van waar de wijnkast komt. Wat zijn de afmetingen van de plek of plaats waar de wijnkoeler komt? Als deze plek bijvoorbeeld maar maximaal 60 cm hoog is, dan is het van belang dat de wijnkoelkast voldoet aan een hoogte van maximaal 60 cm. Wijnkasten met andere maten zullen dan dus al afvallen, waardoor het aantal keuzes gelijk een stuk minder wordt. Ga dus goed na wat de afmetingen zijn van de plek of plaats waar de wijnklimaatkast komt. 

 • Liggend, staand of schuin bewaren?
 • Afhankelijk van het type wijnkoelkast, kunt u de wijnflessen liggend, staand of schuin bewaren. Bij sommige wijnkasten kan dit gecombineerd worden. Afgezien van de extra ruimte die schuin geplaatste flessen innemen is de keuze van plat, liggend of staand bewaren van de flessen een persoonlijke keuze. Zo is bijvoorbeeld een paar wijn flessen schuin op een legger met het etiket goed leesbaar een mooie vertoning terwijl de flessen liggend opslaan ervoor zorgt dat er meer flessen opgeslagen kunnen worden. Ga dus ook zeker na welke persoonlijke voorkeur u heeft bij het opslaan van de wijnflessen. 

 • Het uiterlijk van de wijnkoelkast 
 • Naast een aantal praktische aspecten, is ook het uiterlijk van de wijnklimaatkast van belang voor het kiezen van de juiste wijnkoelkast. Er zijn talloze opties op het gebied van het uiterlijk van de wijnkoelkast. Zo zijn er wijnkoelers in de kleuren zwart, zilver of wit en hebben sommige wijnkoelkasten zelfs enkele tinten van bruin of blauw. Ook de handgreep van een wijnkast is te kiezen naar wens. Zo zijn er zwarte handgrepen, RVS-handgrepen en zijn er wijnkoelkasten die opengaan met de push-to-open technologie (geen handgreep). Daarnaast hebben de meeste wijnkoelkasten houten legplateaus, maar zijn er ook wijnklimaatkasten met chrome leggers. Kijk dus goed rond wat u voorkeur heeft wat betreft het uiterlijk van de wijnkoelkast. 

  Mijn-Wijnkoelkast en het kiezen van de juiste wijnkoelkast
  Bij Mijn-Wijnkoelkast helpen wij u graag bij het vinden van de juiste wijnkoelkast. Wij denken graag met u mee en geven daarnaast vrijblijvend advies. Alle wijnkoelkasten in ons assortiment worden uitgebreid beschreven en toegelicht. Mocht u vragen hebben over één van onze wijnkoelkasten, schroom dan zeker niet om contact met ons op te nemen! Onze medewerkers staan klaar om al uw vragen te beantwoorden!

  Inspiratie nodig voor het kiezen van de juiste wijnklimaatkast? Bekijk eens onze Mijn-Wijnkoelkast Instagram pagina voor inspiratie- en klant foto's. 

  Vorig artikel 5 tips voor het bewaren van een open fles wijn
  Volgend artikel 7 voordelen van een wijnkoelkast