Doorgaan naar inhoud
🌞 Vakantiegeld deals: Tot en met 30 juni > 💸
🌞 Vakantiegeld deals: Tot en met 30 juni > 💸
Hoelang kan ik wijn bewaren?

Hoelang kun je wijn bewaren?

Het is u wellicht wel eens gebeurd, u heeft genoten van een heerlijke fles wijn samen met familie of vrienden, maar de fles wijn is nog niet helemaal op. U zet de fles wijn terug in de (wijn)koelkast om op een ander tijdstip op te drinken. Maar hoelang kunt u deze wijn bewaren in de koelkast zonder dat de kwaliteit ervan achteruit gaat? In deze blog vertellen wij u graag meer over de houdbaarheid van een geopende of dichte fles wijn.

Hoelang kun je wijn bewaren?

Hoelang kun je wijn bewaren?

Hoelang behoudt een dichte wijnfles zijn kwaliteit?


De houdbaarheid van een fles wijn hangt af van verschillende factoren. Onder andere de kwaliteit van de druiven en het verwerkingsproces van de wijn bepalen de houdbaarheid van een fles wijn. Verder bepaalt ook de manier van de fles opslaan de houdbaarheid van de wijn. Wanneer de wijnfles wordt opgeslagen in een koele kelder, heeft deze een andere houdbaarheid dan wanneer de fles wordt bewaard in een woonkamer waar de temperatuur schommelt tussen 18 en 25 graden. Meer weten over de juiste temperatuur voor de wijn? Bekijk dan onze blog over de juiste temperatuur voor verschillende soorten wijnen

Op de dag van vandaag wordt het grootste deel van de wijnen gemaakt voor de snelle consumptie. De wijnen die verkocht worden in de supermarkten zijn hiervan een voorbeeld. Deze wijnen hebben vaak een prijs onder de €7 en kunnen vaak niet meer dan 1 à 2 jaar bewaard worden. Het voordeel hiervan is dat men niet hoeft te wachten op het openen van de fles totdat deze een goede smaak heeft. Het nadeel hiervan is echter dat hierdoor de houdbaarheid van de fles minder lang is. De houdbaarheid van een fles wijn die niet verkocht wordt voor de snelle consumptie, hangt dus volledig af van de hierboven beschreven factoren. 

Hoelang behoudt een geopende wijnfles zijn kwaliteit?

Om de beste smaak te ervaren, is de wijn het lekkerst na het openen van de wijnfles. De houdbaarheid van een geopende wijnfles verschilt per wijn. Heeft u de geopende wijnfles een aantal dagen bewaard, is het een tip om de wijn te proeven. Zit de smaak nog dichtbij de smaak na de opening van de fles wijn, dan kunt u de wijnfles gerust nog opdrinken. De smaak van de wijn kan per individu verschillen. Om de wijn langer van een goede smaak te behouden, kiest u voor een wijnfles met een kurk in plaats van met een schroefdop. In een andere blog beschrijven wij tips om de houdbaarheid van een geopende fles wijn te verlengen

Naast dat het per individu verschilt wat de smaak van de wijn is, is de smaak van de wijn ook verschillend per soort wijn.

Hoelang blijft witte wijn lekker?

Witte wijn is het lekkerst als het na de opening van de fles wordt gedronken. Na 1 dag kan een witte wijn al anders smaken. Wanneer u de witte wijnfles bewaard na het openen van de fleswijn kan de wijn zuurder gaan smaken. Desondanks is het vaak wel mogelijk om witte wijn 3 à 4 dagen na opening nog te bewaren.

  • Witte wijn: 2 dagen
  • Zure witte wijn: 3 tot 4 dagen

Hoelang blijft rosé wijn goed?

Rosé wijn is hetzelfde als witte wijn alleen de frisse smaak zal iets verminderen. Bewaar de rosé wijn in de koelkast.

  • Rosé wijn: 1 tot 4 dagen

Hoelang kun je geopende rode wijn bewaren?

De smaak van rode wijn kan na 2 dagen al verminderen. De rode wijn kan het beste bewaard worden in de koelkast. Op deze manier behoudt de wijn het langste de smaak. De kou vertraagt namelijk het oxidatieproces. Het nadeel van rode wijn bewaren in de koelkast is echter dat de wijn wel even op kamertemperatuur moet komen voordat de wijn kan gedronken kan worden.

  • Lichte rode wijn: 2 dagen
  • Sterke rode wijn: 3 tot 4 dagen

Wanneer is de wijn niet meer goed?

Wanneer de wijn erg zuur gaat ruiken, smaken of er verschijnen bubbeltjes in de wijn, is het tijd om de wijnfles weg te spoelen. Bij rode wijn kun je het zien aan de uitgeslagen bruine kleur.

TIP: Om de houdbaarheid/kwaliteit van een wijnfles met een aantal dagen te verlengen, kan je gebruik maken van een wijnstopper. Bekijk onze wijnstopper snel om ervoor te zorgen dat u de wijn langer houdbaar en smaakvol houdt. 

Over het algemeen kunt u dus vaak de witte wijn iets langer bewaren dan de rode wijn. Waar je de rode wijn vaak 2 à 3 dagen kan bewaren, smaakt witte wijn ook na 3 à 4 dagen nog goed. De smaak van de wijn blijft echter per individu verschillend. Wij komen daarom dan ook al snel tot de conclusie om de wijn altijd eerst zelf te proeven. En dat zal vast geen probleem zijn denken wij zo..

Op de hoogte blijven van onze blogs? Like onze facebookpagina of bekijk onze Mijn-Wijnkoelkast Instagram pagina!

Benieuwd naar ons assortiment wijnkoelkasten? Bekijk dan snel onze wijnkoelkasten

Vorig artikel Wijnglazen; welke soort wijn in welk glas?