Doorgaan naar inhoud
Klik hier voor onze Instagram-pagina met onder andere klantfoto's, reviews en leuke winacties! 📸
Klik hier voor onze Instagram-pagina met onder andere klantfoto's, reviews en leuke winacties! 📸
Hoeveel verbruikt een wijnkoelkast?

Hoeveel verbruikt een wijnkoelkast?

Een wijnkoelkast verbruikt gemiddeld tussen de 110 kWh en 200 kWh per jaar. Het ligt erg aan het merk wijnkoelkast en de bouwkwaliteit van de wijnkoelkast hoeveel deze qua stroom verbruikt. Door goede isolerende deuren en koelcompressoren kan het verbruik wel eens verschillen.

Een kleine wijnkoelkast heeft minder oppervlakte en volume om te koelen, hierdoor zijn kleine wijnkoelkasten meestal zuiniger (tussen de 110kwh per jaar en 150kwh per jaar). Smalle wijnkoelkasten zijn over het algemeen ook vaak zuiniger in hun energieverbruik. Controleer altijd wel voordat u de wijnkoelkast koopt of dit ook daadwerkelijk zo is bij het model wat u op het oog heeft.

Grote wijnkoelkasten hebben een groot oppervlakte om te koelen en zijn logischerwijs meestal minder energiezuinig. Echter verschilt het ook hier per merk en speelt de bouwkwaliteit een grote rol bij het energieverbruik. Het verbruik van grote wijnkoelkasten kan tussen de 150 en 220 kWh zijn

Hoeveel kost een kWh (kilowattuur) stroom voor een wijnkoelkast?

Stroom kost in Nederland gemiddeld tussen de € 0,50 en € 0,70 euro per kWh stroom. Een kleine wijnkoelkast kost per jaar gemiddeld dus ongeveer € 66 ,- per jaar aan stroom (110 kWh). Een grote wijnkoelkast kost op het hoogste verbruik ongeveer € 134 euro per jaar aan stroom.

Door de wijnkoelkast uit te zetten als u op vakantie gaat kunt u weer een aantal euro’s besparen!

Wat betekent het energielabel van je wijnkoelkast?

Op 1 maart 2021 zijn alle energielabels van wijnkoelkasten vernieuwd. Dit energielabel laat alle relevante informatie zien met betrekking tot het energieverbruik van uw wijnkoelkast. Deze worst standaard meegeleverd met een wijnkoelkast. De informatie die weergegeven wordt op een energielabel zijn:

  • Het verbruik in kWh per jaar
  • Het aantal wijnflessen (capaciteit)
  • Decibelniveau
  • Energieklasse (A t/m G)
  • QR code
Voorbeeld van energielabel wijnkoelkast

Het energieverbruik in kWh per jaar op een energielabel

Dit is het energieverbruik aangegeven in kilowattuur. Het aantal kWh kunt u vermenigvuldigen met minimaal € 0,50 en maximaal € 0,70 euro (2022).

Wijnflessen capaciteit

Op het energielabel wordt ook aangegeven hoeveel wijnflessen er in de desbetreffende wijnkoelkast passen. Hierbij is het wel belangrijk dat de wijnflessen op een normale manier gestapeld worden. Zo is het makkelijker om een juiste inschatting te maken van de hoeveelheid wijnflessen die u in de wijnkoelkast kunt bewaren.

Decibelniveau / geluidsniveau op een energielabel

Vaak speelt het geluid van een wijnkoelkast een belangrijke rol in het aankoopproces. Daarom staat de hoeveelheid decibel (dB) ook op het energielabel aangegeven. Wijnkoelkasten zijn over het algemeen stil als ze rond de 40 dB hebben als geluidsniveau. Deze wijnkoelkasten zijn nauwelijks te horen in een stille ruimte. Wijnkoelkasten van boven de 45 dB zijn beter te horen in een stille ruimte.

Energieklasse (A t/m G) op een energielabel

De energieklasse van een wijnkoelkast slaat op de energie efficiëntie van de wijnkoelkast. Deze is op het energielabel aangegeven met letters van A tot en met G. A is de meest energie efficiënte en hoe meer de letters naar de G toe gaan, hoe minder energie efficiënt de wijnkoelkast is. Wijnkoelkasten met een label van A tot en met D zijn over het algemeen genomen energiezuinig. Wijnkoelkasten met een energielabel van D tot en met G zijn niet energiezuinig.

QR Code op een energielabel

De QR code die wordt aangegeven op het energielabel is scanbaar. Als de code gescant wordt met een smartphone wordt u naar de website van de EU geleid. Hier vind u alle informatie over uw wijnkoelkast, met alle extra productinformatie. Hiermee heeft u toegang tot verschillende testrapporten, technische informatie over het energieverbruik van uw wijnkoelkast.

Volgend artikel Hoe moet een wijnkoelkast worden aangesloten?