Doorgaan naar inhoud
NU: 6 Flessen Italiaanse wijn bij je bestelling! 🤌
NU: 6 Flessen Italiaanse wijn bij je bestelling! 🤌
Hoe lang kun je champagne bewaren?

Hoe lang kun je champagne bewaren?

Champagne wordt over het algemeen 'op dronk' verkocht en moet dus eigenlijk zo snel mogelijk geconsumeerd worden. Champagne kunt u natuurlijk wel wat langer bewaren. Hoe u dat het beste kunt doen leggen we hieronder uit.

Kun je champagne lang bewaren?

De belangrijkste vraag is gaat het om een ongeopende of geopende fles champagne. Hiertussen zitten verschillen.

Hoe lang kun je geopende fles champagne in de koelkast bewaren?

Een mousserende wijn zoals een champagne, maar ook cava en prosecco kunnen geopend nog in een champagne koelkast bewaard worden. Champagne is drie tot vijf dagen houdbaar in de koelkast en met behulp van een wijnstopper en vacuümpomp kan dat nog een stuk langer! Als het een goedkope cava, prosecco of andere bubbel is, dan is de houdbaarheid van een open fles vaak korter dan 5 dagen. Vooral het verschil in smaak neemt in de loop van de dagen toe.

Ongeopende fles champagne

Meestal komen champagnes op de markt en zijn deze direct op dronk, wat inhoud dat deze direct geschikt is voor consumptie. Non-vintage champagnes zijn de meest voorkomende champagnes. Deze champagnes bestaan uit een blend (combinatie) van basiswijnen uit verschillende oogsten en verschillende jaren. Deze champagnes zijn over het algemeen niet zo lang houdbaar. Denk aan maximaal 2 jaar om non-vintage champagne te bewaren.

Als de champagne wordt gemaakt van druiven uit één oogstjaar wordt deze een vintage champagne genoemd. Vintage champagne is over het algemeen langer houdbaar, maar champagne kopen en vervolgens bewaren zouden wij niet aanraden. Er zijn echter champagnes waarbij dit wel kan, bewaar deze champagnes dan een aantal jaar tot maximaal 15 jaar. Hieronder een kort overzicht over de houdbaarheid van champagne:

 

  • Geopende champagne - 3 tot 5 dagen
  • Non-vintage champagne - Maximaal 9 maanden
  • Vintage champagne - 1 tot maximaal 5 jaar
  • Prestige champagne - 10 tot maximaal 15 jaar

 

De houdbaarheid van champagne

Champagneflessen hebben geen houdbaarheidsdatum. Er spelen verschillende factoren mee bij hoe lang een fles champagne kan worden bewaard. 

  • Druivenrassen; De druiven die het meest gebruikt worden om champagne te maken zijn: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Als de Pinot Meunier druif voor een groot deel (35%) gebruikt is om de champagne te maken is, kan de champagne minder lang worden bewaard (ongeveer 9 maanden). De fruittonen in een champagne komen van de Pinot Meunier. Pinot Meunier rijpt snel waardoor de fruittonen kunnen gaan overheersen. Daarom bevatten de vintage champagnes geen Pinot Meunier druiven. De vintage champagnes worden meestal gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir
  • Kwaliteit van de druiven; Als de druiven uit een goed oogstjaar zijn, kan de champagne langer bewaard worden. Bij een Grand Cru of een Premier Cru wijngaard zullen de druiven zeker van goede kwaliteit zijn en dus meer geschikt om te bewaren. De Grand Cru en Premier Cru druiven worden veel gebruikt voor prestige en vintage champagnes en dit maakt het uitstekende bewaarchampagnes.
  • Grootte van de champagnefles; Grote champagneflessen komen bij het bottelen vaak in aanraking met zuurstof. Dit is slecht voor het bewaarproces. Champagnes in Piccolo champagneflessen zijn uitsluitend bestemd om direct te consumeren. Magnum champagne flessen zijn het ideale formaat voor een Champagnefles.
  • Kwaliteit van de champagnekurk; De kurk van een champagnefles is het slot op de deur en moet de kwaliteit van een champagnefles binnen boort houden. Koolzuur en bubbels moeten van de beste kwaliteit blijven. Duurdere kurken worden gebruikt bij duurdere champagnes. Deze kurken sluiten de fles beter af en zullen in de loop der tijd minder slinken.
  • Ideale bewaaromgeving; Het is van groot belang dat een champagne trillingvrij, tochtvrij, donker, op een constante temperatuur tussen de 10-12 graden en horizontaal liggend wordt bewaard. De luchtvochtigheid zou in de ideale situatie rond de 80% moeten zijn. Een champagne koelkast biedt de ideale omstandigheden aan om champagne te bewaren.

 

Kan champagne in de koelkast?

Zoals hierboven ook staat aangegeven, champagne kan zeker in de koelkast. Het is zelfs ook beter wanneer de fles al open is. Wilt u een fles Champagne bewaren voor een later moment? Kies dan een koele, donkere en trillingvrije plek om de fles te bewaren. Is die bewaarduur maar voor een week of een paar weekjes, dan is de koelkast ook prima. 

Een champagne koelkast is dus de beste keuze als u de champagne langer dan een week wilt bewaren. Bij de juiste champagne kan het bewaarpotentieel tot wel 15 jaar worden. Mocht uw champagnefles open zijn maak dan gebruik van een wijnstopper en vacuümpomp zodat alle koolzuur en bubbels op de juiste plaats bewaard blijven!

Vorig artikel Beste wijnkoelkast inbouw IKEA keukens
Volgend artikel Hoeveel verbruikt een wijnkoelkast?