+ 085 004 10 80
+ 085 004 10 80
Wijn en spijs zijn een belangrijke combinatie. Welke wijn past bij welk gerecht? Wijn kan een gerecht perfect afmaken, maar als een wijn niet goed aansluit op een gerecht kan dit ook grote gevolgen hebben. Hieronder hebben we de populairste gerechten gecombineerd met de beste wijnen.
Inhoudsopgave wijn en spijs
Kaasfondue gaat erg goed samen met vooral droge witte wijn. Dit is al een hele oude traditie. De smaken van de kaas en de wijn kunnen elkaar goed versterken als de juiste combinatie wordt gevonden. Rode wijn gaat meestal erg lastig samen met de gesmolten kaas van de kaasfondue. De combinatie van de witte wijn is meestal het beste als de kaas en de wijn uit hetzelfde land afkomstig zijn.
Ga je voor een Zwitserse kaasfondue neem dan een Oostenrijkse, Duitse of Zwitserse wijn. Ga je voor een Franse kaasfondue neem dan een Franse wijn. Toch een rode wijn bij kaasfondue gebruiken of drinken bij de kaasfondue? Zoek een rode wijn die iets fruitiger is, niet zoveel body heeft en fris is. Ga dan voor een frisse, licht-fruitige rode wijn met weinig body. De witte wijnen Riesling, Chablis en Muscat zijn bij uitstek geschikt om te gebruiken en te drinken bij kaasfondue.
Riesling is de mooiste, oudste en meest bekendste druif uit de Franse Elzas. De Riesling is een erg veelzeidige wijn met veel mogelijkheden. De fijne zuren zijn echter altijd duidelijk aanwezig bij de Riesling. De smaak is bij minder gerijpte Riesling vaak in de richting van limoen en hoe langer de wijn gerijpt is steeds meer naar abrikoos.
Chablis komt uit de Bourgogne streek in Frankrijk. Chablis is de naam van de regio en de druivensoort is de Chardonnay druif. Over het algemeen worden deze wijnen geproduceerd met een laag alcohol percentage (11% tot en met 13,5%).
Muscat is een druif die overal over de wereld verbouwd wordt. De wijn is makkelijk herkenbaar door zijn frisheid en aromatische smaak. De druif komt vaak voor in zoete witte druiven. De Muscat uit de Elzas is een droge witte wijn.
De Riesling, Chablis en Muscat worden ideaal geserveerd tussen de 7 en 10 graden.
Dit kan erg verschillen. In sommige Lasagne is vis het hoofdingrediënt en in anderen vlees. Het hangt er dus van af welke hoofdingrediënt in je Lasagne zit. Is het vis? Dan raden wij aan om een wit wijntje te nemen met een frisse zuurgraad en een beetje body. Denk bijvoorbeeld aan een frisse Soave. Ga je voor een Lasagne vol gehakt of andere soorten vlees? Dan raden wij een rode wijn bij lasagne aan. Zorg voor een rode wijn met een hoge zuurgraad zoals een Italiaanse Sangiovese. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een Lasagne neemt waar groente het hoofdingrediënt is. Hier verschilt het per soort groente je in de Lasagne hebt. Zit er meer vlezige groente in zoals champignons? Schenk dan een rode wijn in zoals een Nebbiolo. Of ga zitten er meer frisse groenten in zoals spinazie? Ga dan voor een witte wijn zoals een Gavi.
De Soave smaakt fris en heeft tonen van peer en amandel. Daarnaast heeft het ook een subtiele smaak met citrus en meloen. De Italiaanse Sangiovese is een erg zacht wijntje. Je proeft bramen, kersen, bessen en een vleugje tabak en specerijen. De Nebbiolo, die erg lekker samen gaat met vlezige groenten of bij een gegrilde vlees, smaakt naar donkere druiven, framboos, rozen, viooltjes, tabak en kruiden. De frisse Gavi smaakt erg sappig en heeft een smaak van amandelen maar ook van citrustonen en gele appel. Erg elegant dus.
Voor de witte Soave raden wij de temperaturen tussen de 10 en de 12 aan. Voor de rode Sangiovese die lekker smaakt bij een Lasagne met vlees raden wij de temperaturen tussen de 16 en de 18 aan. Een rode Nebbiolo smaakt het beste op kamertemperatuur. Denk dan bijvoorbeeld aan een graad of 18 en 20. Een witte Gavi mag wat koeler dan de meeste wijnen. Deze smaakt namelijk het lekkerst tussen de temperaturen tussen de 8 en de 10. Wilt u voor de zekerheid alle wijnen in huis hebben op de juiste temperatuur? Bezoek dan onze wijnkoelkasten 2 zones pagina, zodat u witte en rode wijnen op de juiste temperatuur hebt liggen. Als u juist meer wilt weten over de ideale wijntemperatuur, bekijk dan eens onze blog hierover!
Lasagne is al eeuwenlang een favoriet gerecht van vele generaties. Wellicht dat je aanneemt dat lasagne in Italië is ontstaan. Volgens Britse onderzoekers is dit niet waar. Zij beweren namelijk dat ze een Brits recept hebben gevonden uit de 14e eeuw en daarmee claimen ze dat zij de eerste zijn.
Of waren het toch de Italianen? De term Lasagne die dus al in de Romeinse tijd werd gebruikt verwijst naar rechthoekige of vierkante dunne vellen die werden gemaakt van een mengsel van tarwemeel wat ze vervolgens bakte. Hierdoor beweert Italië dat ze de eerste waren en dat lasagne in de middeleeuwen is ontstaan in de stad Napels. Echter blijkt dit dus toch niet waar te zijn. Wel waren de Italianen de eerste die tomatensaus toevoegde aan de lasagne (1880). Wist je dat Lasagne pas in de 19e eeuw in Amerika populair werd?
Sushi is een eeuwen oud Japans gerecht. De eerste sushi dateert uit het jaar 1600(!). Echter was het toen alleen nog populair in Japan zelf. De Sushi die de moderne wereld kent, wordt gemaakt van vis en groenten gewikkeld in rijst en gemengd met azijn. Later in 1923, na de grote aardbeving van Kanto, emigreerde veel Japanners naar andere delen van de wereld. Hierdoor kwam sushi op meer plekken in de wereld en werd het eten herkend en genuttigd door een veel groter internationaal publiek.
Wijn bij sushi, dat is zeker een combinatie die vaak voorkomt. Maar welke wijn smaakt nou het beste in combinatie met Sushi? Aangezien sushi meestal van vis gemaakt wordt, is witte wijn op voorhand de beste optie. Denk bijvoorbeeld aan een Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc of een Riesling wijn. Als je een meer frisse en fruitige witte wijn wilt, dan raden wij de Portugese Quinta de Santiago Alvarinho Reserva aan. Deze wijn is van de druivenras Alvarinho, die bekend staat om zijn frisse en fruitige smaak.
De smaken die je in de Santiago Alvarinho Reserva proeft zijn: bloemen, citrus, appel, perzik, en peer. Sommige proeven ook meloen. De smaak is romig en lekker fruitig. De meeste Alvarinho wijnen hebben een alcoholpercentage van tussen de 13 en 13,5 procent.
De Santiago Alvarinho Reserva smaakt het lekkerst op een temperatuur tussen de 10 en 12 graden.
Tip voor witte wijn!
Beschik je toevallig nog niet over de goede witte wijnglazen? Daar hebben wij een mooie optie voor in ons assortiment. Bekijk onze wijnaccessoires en wijnglazen snel!
De hamburger is van oorsprong een Deense lekkernij, nee niet van de Duitsers en ook niet van de Amerikanen (Ondanks dat ze de burger wel groot hebben gemaakt) maar echt van de Deense! En laten we eerlijk zijn, niks is beter dan die eerste hap van een overheerlijke, sappige hamburger.
De meeste mensen drinken bij het eten van een hemelse sappige hamburger een biertje of colaatje. Maar wist je dat ook wijn bij hamburger heel lekker kan zijn bij een hamburger? Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk fruitig Cabernet Sauvignon of een Merlot. Beide gaan erg goed samen met een hamburger. Toch blijkt dat een Italiaanse Primitivo het beste samen gaat met een hamburger. Dit komt omdat de wijn een minder zwaar wijntje is dan normale wijnen. Daarnaast is de Primitivo een erg sappig wijntje, perfect dus voor een stevige, gekruide en/of gegrilde gerecht zoals een hamburger.
Primitivo is een donkerrood gekleurde wijn die gemaakt wordt in Italië rondom het gebied in Puglia. Door het warme klimaat blijft het rijpe fruit extra lekker en sappig!
Een Primitivo ruikt en smaakt naar de volgende ingrediënten. Te beginnen bij het fruit: Bramen en aardbeien. Kruiden: rooibos en steranijs. Ook smaakt en ruikt Primitivo naar tabak, sandelhout.
Wat is de perfecte temperatuur voor een Primitivo?Primitivo smaakt het lekkerste op een temperatuur van 16 tot 18 graden. Ze hoeven dan ook maar een half uur in de koelkast, hierdoor smaken ze nog beter en fruitiger.
U kent het wel, de hamburger is op maar de overheerlijk Primitivo is nog lang niet leeg! Om deze het best te bewaren heeft u hier een wijnstopper voor nodig. Gelukkig hebben wij die op voorraad!
Voor het kiezen van de juiste wijn bij asperges hangt het er erg van af hoe de asperges zijn bereid. Met asperges zit u sowieso altijd goed met een Pinot Blanc. Toch is het leuk om de wijn en asperges te combineren afhankelijk van hoe ze zijn bereid.
Om te beginnen is het belangrijk om de soorten asperges te benoemen. Als belangrijkste is er de witte asperge, ook wel de Hollandse asperges genoemd, deze groeien onder de grond. Daarnaast zijn er groene asperges, deze groeien boven de grond en worden vaak in landen zoals Frankrijk of Italië gekweekt. En als laatste heb je de paarse asperges, deze komen in het wild voor.
Gaat u voor het klassieke recept met gouden witte Hollandse asperges? Dan past een volle witte wijn, zoals een Chardonnay er uitstekend bij. Het zachte karakter van de wijn gaat namelijk goed samen met de zachte smaak van de asperges.
Als het licht gekruid is, kunt u het best een soepele witte wijn kiezen zoals een Viognier of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen zijn dan ook erg aan te raden bij groene asperges. Dit geldt ook voor een wijn bij asperges met zalm.
Drinkt u liever rode wijn? Zorg dan dat de groene asperges gegrild zijn en wikkel het om met parmaham of serranoham. Dit is super goed te combineren met rode wijnen zoals een Bourgogne of Beaujolais.
Schaal- en schelpdieren of een salade met asperges gaan goed samen met een Picpoul de Pinet. Asperges met lamsvlees of met gevogelte kunnen zeer goed samengaan met rode wijn.
Uiteraard is het ook super belangrijk dat je de lekkerste asperges hebt. Elk jaar is er in Nederland het officiële aspergeseizoen. Deze loopt ongeveer van januari tot eind juni.
Vlees en wijn is super lekker om te combineren, maar dan moet je wel weten met wat je het combineert. Er bestaan natuurlijk heel veel soorten vlees, je hebt rundvlees, varkensvlees, kip, lamsvlees en noem het maar op. In deze blog leggen wij uit welke wijnen het beste gaat met vlees!
Laten we beginnen bij rundvlees. Het is erg belangrijk om te weten welk vlees u gaat eten en hoe deze bereid is. Als het vlees zacht is met een romige saus kunt u het best een soepele wijn nemen. En al heeft u een stevige gebraden vlees dan heeft u ook een wat stevigere wijn nodig.
Al gaat u voor een biefstuk, dan is het aan te raden om voor een stevige lichte of medium wijn te gaan met een hoge zuurgraad. Denk dan bijvoorbeeld aan een rode Sangiovese, een Barbera of een Merlot.
Gaat u steak of ribeyes eten? Ga dan voor een stevige wijn met veel tannines. Met een Cabernet Sauvignon, Syrah of Malbec zit u sowieso goed.
Bij een tournedos raden wij aan om een stevige, krachtige wijn te kiezen. U zit sowieso altijd goed met een Bordeaux. Maar een tournedos is ook erg lekker te combineren met een Cabernet Sauvignon, Merlot of een Toscane.
Als u ultiem wilt genieten van uw ossenhaas, raden wij aan om het met een krachtige Bordeaux te combineren.
Voor kalfsvlees is een lichte wijn het beste om mee te combineren. Dit komt omdat kalfsvlees Lichter, malser en zachter is dan bijvoorbeeld rund. Daarom past bij een gebakken of gegrilde kalfshaas een lichte Beaujolais of een Pinot Noir het best.
Een schnitzel in goed te combineren met zowel rode als witte wijn. Gaat u voor een witte wijn? Neem dan een Chardonnay, Pinot Blanc of een Riesling. Drinkt u liever rode wijn? Dan raden wij aan om een Bourgogne te nemen.
Met een lamsvlees of een lamshaas zit je altijd goed met een krachtige Bordeaux. Bij lamsvlees is een Médoc of Graves ook erg aan te raden.
Aangezien varkensvlees redelijk vet is, is het super goed te combineren met witte wijn of rosé.
Bij varkenshaas en varkenssaté raden wij om het te combineren met een Zuid-Frankrijkse Rosé zoals de Arrogant Frog Rosé. Dit is namelijk een soepele wijn vol met rood fruit en is dus erg lekker voor varkenshaas, vooral als het van de barbeque komt.
Bij een speklap is een rode fruitige wijn erg aan te bevelen. Denk bijvoorbeeld aan een Rhône of Barbera, maar ook een Beaujolais kan erg lekker zijn bij een speklap.
Ook met kip draait het allemaal om hoe het gerecht bereid is. In het algemeen is de smaak van kip en gevogelte licht en subtiel waardoor u het beste een volle witte wijn kunt kiezen of een lichte fruitige rode wijn.
Eet u gegrilde kippenpoot en heeft u zin in rode wijn? Dan zit u altijd goed met een Pinot Noir. Of heeft u toch liever witte wijn? Ga dan voor een volle Chardonnay of Viognier.
Ook met gegrild kipfilet of een gebraden kip zit u met een fruitige Pinot Noir altijd goed. Met gegrild kipfilet is een Beaujolais of een Syrah ook erg goed te combineren. Als u een Syrah neemt, zorg dan dat deze niet te zwaar is!
Gaat u voor gebakken of gekookte kipfilet en heeft u zin in witte wijn? Ga dan voor een Chardonnay. Heeft u zin in rode wijn? ga dan voor een Beaujolais of een Pinot Noir.
Vond u dit een leuke maar ook nuttige blog? Laat het ons weten op onze social media!
Vond u het een leuke blog? Laat het ons weten op onze Instagram pagina!