Doorgaan naar inhoud
Zomer deals: Pak hier hoge kortingen > 💸
Zomer deals: Pak hier hoge kortingen > 💸
Wat is het verschil tussen een wijnkoelkast en een wijnklimaatkast?

Wat is het verschil tussen een wijnkoelkast en een wijnklimaatkast?

De term wijnkoelkast en wijnklimaatkast worden in de volksmond door elkaar gebruikt. Een wijnkoelkast is echter wel degelijk anders dan een wijnklimaatkast. Een wijnklimaatkast heeft de beschikking over een verwarmingselement in tegenstelling tot een wijnkoelkast. Een wijnkoelkast wordt vaak in een keuken gebruikt en ingebouwd, terwijl een wijnklimaatkast vaak gebruikt wordt om wijn langer te bewaren ook op onverwarmde plaatsen.

Verschil wijnkoelkast en wijnklimaatkast

Het echte verschil tussen een wijnkoelkast en een wijnklimaatkast zit dus in het verwarmingselement dat in een wijnklimaatkast zit. In onverwarmde omgevingen kan een wijnklimaatkast gebruikt worden om wijnen op de juiste temperatuur te bewaren en met de juiste luchtvochtigheid.

Temperatuurregeling

Een wijnklimaatkast zorgt voor de meest stabiele temperatuurbeheersing. Door het verwarmingselement is ook de temperatuur naar boven bij te stellen in de wijnklimaatkast. Inconsistente en fluctuerende temperaturen kunnen dure bewaarwijnen schaden. 

Wijnkoelkasten zijn voorzien van een compressor. Deze zorgt ervoor dat de temperatuur niet boven de ingestelde waarde komt. De temperatuur fluctueert hier soms iets meer dan wijnklimaatkasten.

Voor langdurige opslag met een vaste temperatuur is dus een wijnklimaatkast meer geschikt en voor wijnen die vaker gedronken worden is een wijnkoelkast beter geschikt.

Luchtvochtigheidsbeheer

Kurkdroogte is een van de redenen om een wijnkoelkast of wijnklimaatkast te kopen. De manier waarop het luchtvochtigheidsniveau op peil wordt gehouden verschilt tussen een wijnkoelkast en een wijnklimaatkast.

Een wijnkoelkast kan worden voorzien van een waterreservoir waarmee de luchtvochtigheid kan worden beheerst. Een wijnklimaatkast zorgt met een actief koolstoffilter en luchtbevochtiger voor een luchtvochtigheid tussen de 60% en 70%.

Het beheersen van de luchtvochtigheid zorgt er daarnaast voor dat schimmels geen kans krijgen om in de kurk of de wijn te groeien. Daarnaast kan een  stabiele luchtvochtigheidsgraad in wijnklimaatkasten helpt bij het voorkomen van schimmelgroei op kurken en het verminderen van oxidatie van de wijn.

Een stabiele luchtvochtigheid zorgt daarnaast voor het behoudt van de juiste smaak en aroma's van de wijn. Terwijl wijnkoelkasten vaak een statische luchtvochtigheidsgraad hebben, bieden wijnklimaatkasten meer flexibiliteit en nauwkeurigheid in het handhaven van de ideale vochtigheidsniveaus voor verschillende soorten wijn. 

Funcationaliteit en flexibiliteit van een wijnkoelkast en wijnklimaatkast

Verschillende temperatuurzones zijn aanwezig voor zowel wijnklimaatkasten als wijnkoelkasten. Wijnklimaatkasten en bewaarkasten hebben over het algemeen meer aanpassingsmogelijkheden qua temperatuur en luchtvochtigheid. Een wijnklimaatkast is vaak ook uitgerust met een slot.

Een wijnkoelkast is vaak een wijnkoelkast 2 zones, maar ook een wijnkoelkast 1 zone is erg gangbaar. In een wijnkoelkast zijn er veel opties om de lichten aan te passen, in tegenstelling tot een wijnklimaatkast. Waar vaak geen of weinig opties zijn voor verlichting. 

Bewaarvereisten van een wijnklimaatkast

Een wijnklimaatkast ookwel wijnbewaarkast is voorzien van een compressor om te koelen en een verwarmingselement om te verwarmen. Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat de wijnklimaatkast altijd de juiste temperatuur kan bereiken en vast houden.

Prijs en budget

Bij wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten is het belangrijk om een budget te hanteren. U kunt vaak keuzes maken als het gaat om de mogelijkheden binnen uw wijnkoelkast en wijnklimaatkast. 

Elke optie die u toe wilt voegen aan uw wijnkoelkast of wijnklimaatkast zal een uitwerking hebben op de prijs. U kunt zelf bepalen hoe goed u voor uw wijnen wilt zorgen. De investering die u doet zult u op de lange termijn terugverdienen door uw wijnen goed te bewaren.

U heeft met de verbruikskosten alleen te maken met de energiekosten van een wijnkoelkast. Hoeveel een wijnkoelkast verbruikt kunt u hanteren als leidraad voor de kosten die een wijnkoelkast of wijnklimaatkast maakt.

Wijnkoelkast of wijnklimaatkast?

De keuze voor een wijnkoelkast of wijnklimaatkast kunt u dus baseren op wat u persoonlijk aan wensen heeft. Er zijn meerdere mogelijkheden bij ons in het assortiment voor zowel een wijnkoelkast als een wijnklimaatkast. Mocht u nog vragen hebben over de verschillen tussen een wijnkoelkast en wijnklimaatkast of een van onze modellen? Neem dan contact met ons op!

Vorig artikel Wijnklimaatkast met winterfunctie
Volgend artikel Wat is de beste wijnkoelkast?