+ 085 004 10 80
+ 085 004 10 80
Wanneer de temperatuur van wijn stijgt naar omgevingstemperatuur, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing of omdat de wijnkoelkast kapot is en reparatie tijd kost, is het begrijpelijk dat wijnliefhebbers zich zorgen maken. Echter, wijn is niet te vergelijken met bederfelijke producten zoals melk. Binnen een korte periode (weken tot maanden) zal er niets merkbaars gebeuren met de wijn.
Als je enkele honderden flessen wijn bezit en deze gedurende enkele maanden bij warme omgevingstemperaturen bewaart, kan het voorkomen dat een paar flessen van smaak veranderen. De wijn zal echter zelden ondrinkbaar worden door deze korte blootstelling aan hogere temperaturen.
Het verhaal verandert wanneer flessen wijn voor langere tijd (jaren) bij omgevingstemperatuur worden bewaard, vooral als de temperatuur vaak schommelt en de luchtvochtigheid erg laag is (bijvoorbeeld 40% of minder). Dit kan de smaak van een aanzienlijk deel van de wijn veranderen en sommige flessen kunnen over de tijd zelfs bederven.
Veel wijnliefhebbers maken zich zorgen wanneer hun flessen wijn een paar dagen of weken bij omgevingstemperatuur staan. Dit is meestal niet nodig. Het is belangrijker om te voorkomen dat de wijnflessen (vooral oude wijn) veel worden bewogen tijdens het verplaatsen en om ze uit direct zonlicht te houden. Bewaar wijn op een donkere plaats en bij zo koel mogelijke temperaturen zolang de wijnkoelkast of geconditioneerde kamer niet beschikbaar is.
Als het langer duurt (enkele weken of meer) voordat je wijnkoelkast wordt geleverd of je geconditioneerde kamer klaar is, en je wijn staat in een ruimte met zomerse temperaturen van ruim boven de 25°C, zoek dan naar de koelste opslagplaats in huis (bijvoorbeeld een kelder) en bewaar de wijn daar. Het is beter om de wijn bij 23°C te bewaren dan bij 30°C.
Het probleem bij relatief hoge temperaturen (30°C) is niet primair de chemische reactie van de wijn, aangezien dit langer duurt, maar de overdruk in de fles door de temperatuurstijging van bijvoorbeeld 20°C. Deze uitzetting kan ervoor zorgen dat een beetje wijn door de kurk naar buiten wordt gedrukt als de kurk niet perfect is (wat bij veel kurken het geval is). Hierdoor ontstaat een vloeistofbrug tussen de binnenkant en buitenkant van de fles, waardoor na verloop van tijd (meerdere maanden of langer) zuurstof naar binnen kan komen en de wijn kan bederven.
Als je wijn gedurende enkele weken aan zeer hoge temperaturen is blootgesteld, is het verstandig om de kurken van de flessen die je van plan bent om nog jaren te bewaren, te controleren. Verwijder de top van de kurkbedekking om de kurk te kunnen zien. Als je wijnvlekken (die eruitzien als donkere melasse) op de buitenkant van de kurk ziet, consumeer deze flessen dan binnen de komende maanden.