Doorgaan naar inhoud
Zomer deals: Pak hier hoge kortingen > 💸
Zomer deals: Pak hier hoge kortingen > 💸
Wijn cadeau doen - Wijn cadeau kopen - wijn cadeau geven

10 tips bij het kopen van een wijn cadeau

Voor wijnliefhebbers is een fles wijn cadeau krijgen voor hun verjaardag één van de leukste dingen. Toch is een fles wijn niet het makkelijkste cadeau om aan iemand te geven. Er worden bij het geven van een fles wijn cadeau vaak fouten gemaakt. We weten allemaal hoe moeilijk en overweldigend het kan zijn om in de wijnhandel te staan en te worden overdonderd door alle verwarrende labels en afleidende borden. Er komen allerlei vragen naar boven; welke merk wijn zal ik gaan geven, welke smaak en welke druivensoort? Allerlei vragen wat meer dan logisch is bij het kiezen van de juiste fles wijn als cadeau. Hieronder helpen we je bij de keuze met 10 tips bij het kopen van een fles wijn als cadeau.

10 tips bij het kopen van een wijn cadeau

1. Ga voorbereid wijn kopen

Een goede voorbereiding scheelt het halve werk, zeggen ze ook wel eens. Bezoek vooraf websites, blogs of vraag een wijnkenner in uw omgeving om advies. Heeft u geen idee wat iemand lekker vindt of drinkt? Doe dan onderzoek hiernaar. Er zijn daarnaast genoeg wijngidsen voor klassieke wijnregio’s waarin staat welke wijnen er nu gedronken worden of een aanvulling zouden zijn op iemand zijn wijnkoelkast of wijnvoorraad.

2. Koop geen fles wijn op basis van de prijs

De mooiste fles binnen uw budget is misschien niet per se de duurste op de plank. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de prijs van een wijn. Denk aan productieprocessen, fles materialen, belastingen en de vraag hebben allemaal invloed op de kosten van een fles wijn, dus de prijs hangt niet direct samen met de kwaliteit. Minder bekende regio's of variëteiten bieden meestal veel waar voor hun geld!

3. Sta open voor wijnadvies

Een winkelmedewerker om hulp vragen is geen schande, het is juist een slimme zet. Ze zullen in de wijnwinkel waarschijnlijk hoogopgeleid zijn en (bijna) het volledige assortiment hebben geproefd. Natuurlijk zullen ze graag een wijn kado willen verkopen, maar uw tevredenheid zullen ze veel hoger waarderen. Advies vragen is dus absoluut geen schande en juist een goede optie! 

4. Kies de wijn niet op uiterlijk

Als u denkt aan: een cadeau voor een wijnliefhebber, denken we direct aan een mooie wijnfles met een luxe label. Dit kan een origineel wijn cadeau zijn, maar het zegt niets over de wijn in de fles. Tip: lees de kleine lettertjes op het label, die zullen u het meest vertellen over wat er van de wijn verwacht kan worden. Het label kan de wijnfles nog zo mooi maken, maar de wijn in de fles maakt de fles pas echt geweldig.

5. Maak het de cadeau wijn persoonlijk

Denk na over de persoon voor wie je iets koopt en kies een fles die bij hem of haar past. Het kan een wijn zijn van hun favoriete vakantiebestemming of van een plek waar ze wanhopig naar toe willen, of misschien van een wijnmakerij waarvan de naam op de een of andere manier met hen te maken heeft. U kunt zelfs een kaart toevoegen waarop staat waarom u die specifieke wijn heeft gekozen. Voorkom dus dat je een fles wijn cadeau geeft wat verder niets persoonlijks heeft met de ontvanger van het cadeau. 

6. Ga niet naar speciale aanbiedingen zoeken

Supermarkten trekken vaak uw aandacht met knallende wijn aanbiedingen bij de flessen die ze uit de schappen moeten laten vliegen, maar dat betekent niet dat dit de juiste wijnen voor uw wijn cadeau zijn. Laat je niet afleiden door kortingskaartjes en neem de tijd om de schappen af ​​te speuren om de perfecte fles voor de juiste prijs te vinden. Op deze manier laat je gelijk zien dat er aandacht besteedt is aan het geven van de fles wijn als cadeau, en je niet afgegaan bent op aanbiedingen. 

7. Kies een wijn bij iemands favoriete maaltijd

Welke wijn bij de maaltijd?

Het is een veel komende fout door een wijn te geven wat niet past bij hem of haar zijn favoriete maaltijd of bij iets wat vaak door hem of haar gegeten wordt. Alle wijnen zijn te combineren met verschillende soorten voedsel, afhankelijk van hun unieke smaken. Dit is iets wat wij ook uitgebreid bespreken in de blog over welke wijn bij welk gerecht de ideale combinatie is. Overweeg om een ​​fles wijn cadeau te geven naast iets om ermee te combineren, zoals een wijn die bij hun favoriete maaltijd past, of kies een klassieke combinatie zoals Sancerre en geitenkaas of biscotti met een dessertwijn zoals Vin Santo (je kunt ze erin dippen!). 

8. Kies niet voor bekende merken

Beroemde namen zijn misschien verleidelijk, maar u betaalt uiteindelijk ook een prijs voor. Zoek iets unieks uit een regio met een vergelijkbaar klimaat met dezelfde druiven. Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland is een geweldig alternatief voor Bourgondië en Cabernet-Sauvignon- en Merlot-Melanges uit Chili zijn een geweldige nieuw alternatief op Bordeaux.

9. Verbreed je horizon

Naast een wijn cadeau doen kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een fles sterke drank cadeau te doen. Het is zonde om je blind te staren op een fles wijn, als je met gin of een goede fles whisky een cadeau kan geven waarvan langer en door meer mensen van genoten kan worden. Denk dus goed na over je keuze!

10. Kijk verder: Wijnaccessoires

Mocht je verblind worden door alle opties en fantastische wijnflessen, kies dan voor een wijnaccessoire. Blijf je niet blind staren op een goede fles wijn, maar kijk als je er niet uitkomt ook naar andere dingen. Er zijn ook genoeg wijnaccessoires die je als cadeau kan doen, denk hierbij aan wijnschenkerswijnglazen,(elektrische) wijnopeners of wijnglazen

Bij het kopen van een fles wijn als cadeau, let dan dus goed op deze valkuilen. Wanneer je deze valkuilen meeneemt bij het kopen van een fles wijn als cadeau, zal de kans groot zijn dat er een knaller van een fles wijn als cadeau gedaan zal worden. Bedenk wel dat het van groot belang is hoe de wijn wordt bewaard en gekoeld. Neem daarom eens een kijkje tussen onze wijnkoelkasten!

Vorig artikel Wijn en spijs | Welke wijn bij welk gerecht?
Volgend artikel Wijn bewaren, op welke manier kan dat het beste gedaan worden?