Doorgaan naar inhoud
NU: 6 Flessen Italiaanse wijn bij je bestelling! 🤌
NU: 6 Flessen Italiaanse wijn bij je bestelling! 🤌
Wijn weetjes Wijnweetjes Weetjes over wijn Wine knowledge Wine Trivia

Wijnweetjes

1. Oenofobie: Een angst voor wijn

Er zijn mensen die een ware angst hebben voor wijn: oenofobie. Deze fobie hangt samen met de angst om de controle te verliezen als je dronken wordt. Daarnaast is de angst dat je moet overgeven van wijn. Op het moment dat mensen met deze fobie wel wijn drinken, krijgen zij last van hartkloppingen en kortademigheid. Dit maakt het drinken van wijn praktisch onmogelijk.

Vergeleken met claustrofobie of agorafobie is oenofobie een weinig voorkomende aandoening. Toch wordt de angst wetenschappelijk erkend. Negatieve ervaringen met wijn in het verleden dragen vaak bij aan de ontwikkeling van deze fobie.

Heb jij last van deze of een andere fobie, dan kan een bezoekje aan een gedrags- of cognitief psychotherapeut je van je angsten afhelpen. Heb je geen last? Dan raden we u aan om (met mate) te blijven genieten van wijn, maar wel op de juiste temperatuur!

2. De vorm van een wijnglas houdt de aroma's in het glas

Nog een leuk wijnweetje is dat; volgens experts de vorm van een wijnglas de smaak beïnvloed die de wijn heeft. Er zijn 3 factoren die er voor zorgen dat aroma's volledig tot hun recht komen of juist niet. Het gaat om waar de mond het glas het eerste aanraakt, de lucht waar de wijn aan wordt blootgesteld en de vorm van het glas zelf. Er zijn ook nog twee tips om wijnverspilling tegen te gaan! 

Mond

Hoe dunner de rand van glas is, hoe makkelijker de wijn contact maakt me de mond. Hierdoor kan de persoon zich meer focussen op de smaak van de wijn en minder op het gevoel van het glas. Daarnaast zorgt de vorm van het wijnglas ervoor dat de wijn de juiste smaakgebieden op de tong aanraakt. 

Lucht

Hoeveel lucht in contact komt met met de wijn heeft ook effect op de wijn. Hoeveel hangt af van de vorm van het wijnglas. Rode wijnglazen zijn over het algemeen breder dan witte wijnglazen. Bij een rode wijnglas komen de aroma's beter tot hun recht, omdat die vaker een wijde opening hebben. Witte wijnglazen moeten er voor zorgen dat de wijn beter koel blijft. Bij witte wijn komen de aroma's namelijk beter tot hun recht als de wijn koel blijft.

Vorm

De basis van het glas zorgt ervoor dat het glas niet omvalt. Dat is natuurlijk een belangrijke vereiste om de wijn te proeven en wijnverspilling tegen te gaan! De steel heeft als doel om het glas aan te raken zonder de kom zelf vast te houden, hierdoor blijft de wijn op temperatuur. Onze handen blijven hierdoor ook uit de buurt van de rand van het glas. Dit zorgt ervoor dat de geur van onze handen niet mengt met de aroma's van de wijn. 

De meeste wijnglazen hebben een bredere kom dan rand, om de wijn beter te kunnen walsen. Door het ronddraaien komen vluchtige aromastoffen vrij en ontstaat een draaikolk in het midden van het glas waar deze stoffen naartoe worden getrokken. Wanneer de drinker na het walsen zijn neus in het glas steekt, ruikt hij een geconcentreerde hoeveelheid aroma's op die rechtstreeks uit het glas komen. Zo kunnen zelfs de meest genuanceerde aroma's worden waargenomen. Hoe groter de kom, hoe meer oppervlakte de wijn kan bestrijken. Hoe groter het oppervlak, hoe meer vluchtige stoffen kunnen vrijkomen. Een wijnglas mag over het algemeen niet verder gevuld worden dan tot één derde van de totale hoogte van de kom van het glas. De wijn moet voldoende ruimte hebben om gewast te kunnen worden. Als u dit advies niet aanneemt loopt u het risico op het verliezen van uw wijn bij het (te wild) walzen van uw wijn. Zoals hierboven vermeld, voorkomt wijnverspilling ten kosten van alles!

Houd er rekening mee dat een wijnglas gewoonlijk niet meer dan een derde van de totale hoogte van de kom mag worden gevuld om voldoende ruimte te hebben om te roeren. Anders loopt u het risico uw wijn te verliezen bij een wild draaiongeluk en nogmaals, voorkom gemorste wijn ten koste van alles!

 

Vorig artikel Wat is het verschil tussen de Dunavox Soul-41 en Soul-25 wijnkoelkast?
Volgend artikel Wat is de ideale temperatuur om wijn te drinken?