Doorgaan naar inhoud
NU: 6 Flessen Italiaanse wijn bij je bestelling! 🤌
NU: 6 Flessen Italiaanse wijn bij je bestelling! 🤌
Welk wijnglas bij welke wijn

Wijnglazen; welke soort wijn in welk glas?

Een goed wijnglas is onmisbaar bij het drinken van wijn. Wijnglazen zijn er in talloze vormen, kleuren en maten. Deze vele keuzemogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat het voor veel mensen lastig is om te bepalen wat het juiste wijnglas is bij een gelegenheid. De vraag is dan ook regelmatig: welk wijnglas bij welke wijn en bij welk moment? Maakt het nou echt uit als je het verkeerde wijnglas gebruikt? In deze blog gaan wij hierop in. 

Hoe kies ik een wijnglas?

Om te beginnen bij het begin, het maakt wel daadwerkelijk uit welk wijnglas er gebruikt wordt bij een bepaalde soort wijn. De verschillende wijnglazen zijn gemaakt omdat het juiste wijnglas een vereiste is om alle genuanceerde smaken te proeven van de wijn. Het glas is zo ontworpen dat het de smaak van de wijn verbetert en het aroma van de wijn vasthoudt. De smaakervaring van de wijn begint dus al in het glas. Een juist wijnglas zorgt dus voor een ultieme smaak en hoe de kwaliteit van de wijn het beste ervaart kan worden. Daarbij beïnvloedt een goed wijn glas ook het genot van de wijn zelf. In een kristallen glas van hoge kwaliteit heeft de wijn een intensere en helderder aroma dan in een eenvoudig en goedkoop glas. Wordt er wijn geschonken in een verkeerd glas, dan kan het karakter, de kleur en de smaak een nadelige invloed hebben op de wijn.

De verschillende soorten wijnglazen 
1. Rode wijnglazen

Bij het drinken van rode wijn is het van belang dat de wijn in aanraking komt met extra zuurstof. Het wijnglas voor rode wijn is daarom ook groter dan het glas van bijvoorbeeld witte wijn. Het glas beschikt over een brede kelk, wat ervoor zorgt dat de smaak en reuk van de wijn verrijkt kunnen worden. Ook kan er op deze manier voldoende zuurstof bij komen. Daarnaast beschikt het glas over een breed ontworpen kelk, zodat de wijn goed in het glas kan walsen. Het walsen zorgt ervoor dat de aroma’s loskomen. Ook wordt vaak een decanteer gebruikt voor het laten loskomen van de aroma's. 

Rood wijn glas

2. Witte- en Rosé wijnglazen

Het glas voor witte- en rosé wijn zijn nagenoeg hetzelfde qua vorm en design. De glazen zijn iets smaller en kleiner en daarnaast hoeft witte- en rosé wijn niet te ademen. Sterker nog, een breed glas zorgt ervoor dat de aroma’s direct vervliegen doordat er een groter oppervlakte aan de lucht wordt blootgesteld. Het smalle glas bij de witte- en rose wijn zorgt ervoor dat de wijn langer koel blijft. Daarbij zorgt het smalle glas ervoor dat de aroma’s langer bewaard blijven en de fruitigheid van de wijn beter tot zijn recht komt.

Wit wijn glas

3. Champagne- en Mousserende wijnglazen

Champagne en mousserende dranken worden over het algemeen geschonken in een flûte. Dit is een langwerpig small glas. De vorm van het glas zorgt ervoor dat de bubbels van de champagne of andere mousserende dranken langer in het glas blijven. Daarbij ziet het er ook nog eens feestelijk uit. Dit is dan ook vaak de gelegenheid waarbij champagne of mousserende dranken gedronken worden.

Champagne glas

Conclusie

Zoals hierboven beschreven, maakt het wel degelijk uit welk soort wijnglas er gebruikt wordt bij het drinken van de wijn. In principe kan uit elk glas wijn gedronken worden, maar wijn drinken uit het juiste glas zorgt absoluut voor extra kleur, geur en smaakbeleving van de wijn. Daarbij beïnvloedt een goed wijn glas ook het genot van de wijn zelf. Er kan dus geconcludeerd worden dat de juiste vorm glas bij wijn, ervoor zorgt dat de wijn beter tot zijn recht komt en écht geproefd, wordt zoals deze bedoelt. Daarnaast kunnen de aroma's ook nog eens extra tot zijn rechtkomen met verschillende wijnaccessoires. Onder andere een decanteer en een luxe wijnaccessoire als de Airtender zorgen voor het volledig loskomen van de aroma's van de wijn, iets wat de smaak aanzienlijk verbeterd. 

Op de hoogte blijven van onze blogs? Like onze facebookpagina of volg onze Mijn-Wijnkoelkast Instagram pagina

Vorig artikel Wijn bewaren, op welke manier kan dat het beste gedaan worden?
Volgend artikel Hoelang kun je wijn bewaren?