Wijn is belangrijk in het bereiden van een goede risotto. De risotto wijnsuggestie is daarnaast ook erg belangrijk. Welke wijn bij risotto is dan ook de vraag waar wij dieper op in willen gaan. Ontdek hieronder 3 heerlijke risotto recepten met een daarbij passende wijnsuggestie!
Bij risotto hangt de keuze van de wijn af van de ingrediënten. Over het algemeen passen droge, strakke witte wijnen goed bij risotto. Bijvoorbeeld, een Caleo Pecorino of La di Motte Pinot Grigio complementeren de frisheid van een tomatenrisotto, terwijl een Pinot Grigio, Witte Bourgogne of Gavi ideaal zijn voor truffelrisotto vanwege hun eenvoudige, maar verfijnde karakter. Voor een paddenstoelenrisotto, vooral met kaas, is een vollere wijn zoals een houtgelagerde witte Bourgogne perfect. Als je de voorkeur geeft aan rood, zijn een Pinot Noir of een Italiaanse Barbera uitstekende keuzes die de rijke en aardse smaken van de paddenstoelenrisotto goed aanvullen.
Risotto recepten met wijnsuggesties
Risotto met burrata recept
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 g risottorijst
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- Verse basilicum
- 4 eetlepels olijfolie
- Scheutje droge witte wijn
- 600 ml warme groentebouillon
- 500 g cherrytomaatjes aan de tak
- 100 g Parmezaanse kaas
- 700 ml Tomato Frito saus of tomatensaus
- 2 burrata’s (of mozzarella)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Snipper de uien en knoflook fijn. Fruit deze in een pan met een eetlepel olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg de risottorijst toe en bak 3 minuten mee totdat de korrels glazig zijn.
- Blus de rijst af met de witte wijn en wacht tot deze volledig is opgenomen. Voeg vervolgens de tomatensaus en een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig.
- Doe ondertussen de cherrytomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met een beetje olijfolie, peper en zout. Rooster ze 15 minuten in de oven.
- Voeg steeds een lepel bouillon toe aan de risotto zodra de vorige is opgenomen. Blijf roeren en kook de risotto in ongeveer 25 minuten gaar. De rijst moet zacht zijn, maar nog een kleine bite hebben.
- Rasp de Parmezaanse kaas en roer deze samen met een paar blaadjes basilicum door de risotto.
- Verdeel de risotto over de borden, leg de burrata bovenop en garneer met de geroosterde tomaatjes en wat extra basilicum.
Wijnsuggestie: Dit gerecht komt het beste tot zijn recht met een droge, strakke witte wijn. Een Caleo Pecorino of La di Motte Pinot Grigio zou hier perfect bij passen, aangezien deze wijnen de frisheid en zuren van de tomatensaus prachtig aanvullen.
Risotto met parmezaan en verse truffel recept
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 sjalotjes
- 2 paddenstoelenbouillontabletten
- 50 g roomboter
- 300 g risottorijst (bijv. Arborio)
- 50 ml volle witte wijn
- 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas
- 30 g truffeltapenade
- 1 el verse truffel
Bereiding:
- Pel en snipper de sjalotjes. Breng de bouillontabletten met 1 liter water aan de kook en houd warm.
- Verhit de helft van de boter en 2 eetlepels olijfolie in een pan met een dikke bodem. Fruit de sjalotjes 2 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de risottorijst toe en bak 3 minuten mee tot de rijst glazig is. Blus af met de witte wijn en wacht tot deze is opgenomen.
- Voeg een soeplepel paddenstoelenbouillon toe en laat de rijst op middelhoog vuur koken tot de bouillon is opgenomen. Herhaal dit proces totdat de risotto na ongeveer 20 minuten gaar is, met een zachte kern.
- Haal de pan van het vuur en roer de resterende boter, truffeltapenade en Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Schep de risotto op borden en schaaf er verse truffel overheen.
Risotto met parmezaan en verse truffel wijnsuggestie
Bij deze rijke truffelrisotto past een droge witte wijn zonder al te veel poespas. Een Pinot Grigio, Witte Bourgogne of een Italiaanse Gavi zijn perfecte keuzes om de aardse smaken van de truffel te complementeren.
Risotto met paddenstoelen recept
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 grote ui
- 400 g kastanjechampignons
- 10 g verse Italiaanse kruiden
- 60 g ongezouten roomboter
- 300 g risottorijst
- 200 ml droge witte wijn
- 700 ml water
- 1 kruidenbouillontablet
- 50 g pijnboompitten
- 75 g Parmigiano Reggiano
Bereiding:
- Snipper de ui en veeg de champignons schoon. Snijd de champignons in plakjes en hak de Italiaanse kruiden fijn.
- Verhit ⅔ van de boter in een pan en fruit de ui 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de risottorijst toe en bak 3 minuten mee. Breng op smaak met peper.
- Voeg de helft van de champignons, de kruiden, de witte wijn en het water toe aan de rijst. Verkruimel het bouillontablet erboven en laat de risotto onafgedekt ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot bijna al het vocht is opgenomen.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen. Rasp de Parmigiano Reggiano.
- Verhit de rest van de boter in een pan en bak de resterende champignons op hoog vuur in 4 minuten goudbruin.
- Roer de helft van de geraspte kaas door de risotto. Verdeel de risotto over de borden en garneer met de gebakken champignons, pijnboompitten en de rest van de kaas.
Risotto met paddenstoelen wijnsuggestie
Voor deze hartige risotto met paddenstoelen is een houtgelagerde witte Bourgogne een uitstekende keuze. De romigheid van de wijn vult de rijke smaken van de risotto mooi aan. Ook een rode Pinot Noir of een Italiaanse Barbera passen perfect bij dit gerecht.