Doorgaan naar inhoud
Zomer deals: Pak hier hoge kortingen > 💸
Zomer deals: Pak hier hoge kortingen > 💸
Welke temperatuur wijnkoelkast

Welke temperatuur wijnkoelkast

Per wijn verschilt het waarop de temperatuur van uw wijnkoelkast moet worden ingesteld. Hieronder een overzicht met de aanbevelingen die wij vanuit Mijn-Wijnkoelkast doen met betrekking tot verschillende soorten wijnen.

Welke temperatuur wijnkoelkast

Hieronder een overzicht van de temperatuur waarop u uw wijnkoelkast naar ons idee het beste kunt instellen per wijnsoort.

Rode wijnen:

 • Voor lichte en soepele rode wijnen is een temperatuur van 14-16 °C ideaal.
 • Geniet van de complexere en vollere rode wijnen op een temperatuur van 16-18 °C.
 • Krachtigere rode wijnen komen het beste tot hun recht bij 16-18 °C.
 • Zoete rode wijnen worden aanbevolen om te serveren bij 16-18 °C.

Witte wijnen:

 • Houd fruitige, frisse en halfdroge witte wijnen koel, tussen 7-9 °C.
 • Champagne en mousserende wijnen smaken het best op 8-10 °C.
 • Voor frisse, lichte, fruitige en droge witte wijnen is 8-10 °C de perfecte temperatuur.
 • Poedervormige, zoete witte wijnen kunnen het beste geserveerd worden bij 10-12 °C.
 • Volle, aromatische en droge witte wijnen komen het beste tot hun recht bij 10-12 °C.
 • Zeer volle, complexe en droge witte wijnen kunnen het beste geserveerd worden bij 12 °C.

Roséwijnen:

 • Geniet van roséwijnen op een temperatuur van 8-10 °C.

  Door de temperatuur van uw wijnkoelkast in te stellen volgens deze aanbevelingen. Kan rode, witte en rosé wijn goed worden geserveerd op drinktemperatuur.

  Wijnkoelkast instellen voor wijn bewaren en rijpen

  Voor het bewaren en het laten rijpen van wijn geldt over het algemeen dat hoe warmer een wijn wordt bewaard, hoe sneller deze rijpt. Vaak is het constant houden van de temperatuur belangrijker dan één vaste exacte bewaartemperatuur. Voor het lang bewaren van wijnen raden wij het aan om de wijnkoelkast in te stellen tussen de 10 en 12 graden. 

  Wijnklimaatkast 2 zones welke temperatuur

  Met een wijnklimaatkast met twee zones kunt u twee verschillende temperaturen instellen. Hiermee kunt u de juiste temperatuur kunt instellen voor verschillende soorten wijn. In de regel worden de twee zones in wijnklimaatkasten als volgt ingesteld:

  1. Rode wijn zone: De eerste zone is over het algemeen bedoeld voor rode wijn en wordt meestal ingesteld tussen 12°C en 18°C. Deze temperatuur zorgt ervoor dat rode wijnen op een ideale serveertemperatuur worden bewaard.
  2. Zone voor witte wijn en/of champagne: De tweede zone is gereserveerd voor witte wijn en/of champagne en wordt normaal ingesteld tussen 6°C en 12°C. Deze lagere temperatuur helpt om de juiste temperatuur te behouden voor witte wijnen en mousserende wijnen.

  Het is belangrijk om te weten dat deze temperatuuraanbevelingen slechts algemeen zijn en dat specifieke wijnsoorten hun eigen optimale serveertemperatuur hebben. Sommige wijnklimaatkasten bieden ook de mogelijkheid om de temperatuur in elke zone nauwkeuriger af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren. De aanbevolen temperaturen en instellingen kunt u altijd vinden in de handleiding van uw specifieke wijnkoelkast.

  Vorig artikel Wijn lang bewaren
  Volgend artikel Gevolgen van klimaatverandering op wijn