Doorgaan naar inhoud
Zomer deals: Pak hier hoge kortingen > 💸
Zomer deals: Pak hier hoge kortingen > 💸
Waarom koolstoffilter wijnkoelkast

Waarom een koolstoffilter in een wijnklimaatkast?

Wanneer je je premium wijnen bewaart, is elk detail van belang. Een cruciaal aspect is ervoor te zorgen dat de lucht in de wijnklimaatkast zeer zuiver blijft. Daarom zijn onze wijnklimaatkasten van merken zoals Temptech, Dometic, Swisscave en mQuvée uitgerust met koolstoffilters.

Het belang van koolstoffilters in wijnklimaatkasten

Actieve koolfilters worden in diverse toepassingen gebruikt, zoals luchtzuivering in industriële gebouwen en technische waterbehandeling. Dankzij de porositeit van actieve kool heeft het uitstekende filtereigenschappen. Het is dus geen verrassing dat dit ook wordt gebruikt in de hoogwaardige wijnklimaatkasten van Temptech, Liebherr, Dometic, Swisscave en mQuvée.

Koolstoffilters essentieel voor wijnklimaatkasten

Wijnklimaatkasten van Temptech, Dometic, Swisscave en mQuvée zijn geoptimaliseerd om perfecte bewaarcondities voor je wijnen te bieden. Dit zorgt ervoor dat een wijn zijn karakter en aroma over vele jaren kan behouden. Naast de juiste temperatuur is de luchtzuiverheid binnen de wijnklimaatkast cruciaal. Om de lucht schoon te houden, wordt een koolstoffilter gebruikt.

De noodzaak van een koolstoffilter wordt duidelijk wanneer je kijkt naar hoe een wijnklimaatkast werkt: continue luchtverversing binnenin is essentieel voor optimale bewaaromstandigheden. Deze luchtverversing vereist constante filtratie van de binnenkomende lucht.

Verschillende functies van koolstoffilters in wijnklimaatkasten

Koolstoffilters in wijnklimaatkasten zorgen voor een hoge luchtkwaliteit binnen de kast. Actieve kool is een ideaal materiaal dankzij zijn eigenschappen. Koolstoffilters verwijderen onaangename geuren uit de lucht, waardoor de kwaliteit van de opgeslagen wijnen behouden blijft. Bovendien handhaven ze ideale vochtigheidsniveaus door overtollig vocht uit de lucht te filteren. 

De filterfunctie van de wijnklimaatkast is vooral belangrijk wanneer omgevingsfactoren zoals temperatuur, luchtzuiverheid en vochtigheid afwijken van de optimale bewaarcondities die je wijnen nodig hebben.

Hoogwaardige koolstoffilters bootsen de omstandigheden na die in oude wijnkelders te vinden zijn, waar constante luchtcirculatie plaatsvindt. Deze continue luchtverversing wordt bijvoorbeeld gehandhaafd door kelderramen open te houden. Wijnklimaatkasten van Temptech, Dometic, Swisscave en mQuvée bieden je premium wijnen opslag die vergelijkbaar is met een traditionele wijnkelder.

Wat gebeurt er zonder luchtzuivering via koolstoffilters in wijnklimaatkasten?

Om een consistent hoge luchtkwaliteit in de wijnklimaatkast te waarborgen, is permanente luchtfiltratie essentieel. Zonder of met onvoldoende filtratie kunnen onaangename geuren zich ophopen in de kast. In het ergste geval kunnen deze geuren door de kurk in de wijn doordringen, waardoor de wijn ondrinkbaar wordt.

Een ander mogelijk gevolg van inadequate luchtfiltratie in wijnklimaatkasten is schimmelvorming. Deze schimmelgroei wordt problematisch wanneer de vochtigheidsniveaus in de kast te hoog zijn, omdat overtollig vocht niet uit de lucht wordt verwijderd. Een wijnklimaatkast koolstoffilter helpt dit te voorkomen.

Vervanging van koolstoffilters in wijnklimaatkasten

Alle wijnklimaatkasten van Temptech, Dometic, Swisscave en mQuvée worden geleverd met ingebouwde koolstoffilters en zijn direct klaar voor gebruik. Echter, na verloop van tijd nemen de filtereigenschappen van de kool af door de continue luchtfiltratie. Op dat moment wordt de lucht onvoldoende gereinigd.

Om langdurig plezier te hebben van je wijnklimaatkast en de opgeslagen wijnen, moet het koolstoffilter regelmatig worden vervangen. We raden aan om het filter ongeveer eens per jaar te vervangen.

Volgend artikel Wijnklimaatkast met winterfunctie