Hieronder hebben we de top 5 van onderbouwwijnkoelkasten 60 cm breed weergegeven en onder een aanrechtblad kunnen worden geplaatst.
Hieronder hebben we de top 5 van onderbouwwijnkoelkasten 60 cm breed weergegeven en onder een aanrechtblad kunnen worden geplaatst.
Wat gebeurt er met wijn als de temperatuur stijgt naar omgevingstemperatuur, bijvoorbeeld door te verhuizen naar een ander appartement, of omdat de wijnkoelkast niet goed functioneert en tijd nodig heeft om te worden gerepareerd?
Allereerst is wijn niet te vergelijken met verse producten zoals melk. Gedurende een korte periode (kort betekent weken tot maanden) gebeurt er niets opvallends. Als je enkele honderden flessen bezit en ze gedurende enkele maanden op de warme omgevingstemperatuur hebt staan, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing naar een ander appartement, kan het gebeuren dat een heel klein aantal flessen merkbaar van smaak verandert. Bijna nooit zal de wijn hierdoor ondrinkbaar worden.
Het is echter een ander verhaal als flessen voor een langere periode (jaren) worden blootgesteld aan omgevings- of zelfs wisselende temperaturen - en nog erger, aan zeer lage luchtvochtigheid (bijvoorbeeld 40° en lager). Dit kan de smaak van een aanzienlijk deel van de wijn veranderen en sommige flessen zelfs na verloop van tijd bederven.
Veel wijnliefhebbers hebben juist dit scenario in gedachten en raken nerveus als hun wijnflessen gedurende enkele dagen of weken op kamertemperatuur zijn. Dit is echter niet nodig. In plaats daarvan zou je moeten voorkomen dat de wijnflessen (vooral oude wijn) worden geschud wanneer je ze van de ene naar de andere plek verplaatst, en ze uit de zon houden.
Het is raadzaam om wijn op een donkere plaats te bewaren en zo koel mogelijk, zolang het niet in een wijnkoelkast of een ruimte met gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid staat. Als het langer duurt (meerdere weken of langer) voordat mijn wijnkoelkast wordt geleverd of mijn geklimatiseerde ruimte klaar is en mijn wijn zich in een kamer met zomertemperaturen van ruim boven 25°C bevindt, is het verstandig om de koelste opslagruimte in het appartement/huis te zoeken (bijvoorbeeld in de kelder) en daar de wijn te plaatsen. Het is beter om het bij 23°C te bewaren dan bij 30°C gedurende die tijd.
Het probleem bij relatief hoge temperaturen (30°C) is niet in de eerste plaats de chemische reactie van de wijn (dit duurt langer, zoals hierboven besproken), maar het feit dat er overdruk in de wijnfles is omdat de wijn bijvoorbeeld 20°C warmer is dan normaal en daardoor uitzet. Als de kurk niet perfect is (en veel kurken zijn dat niet), kan het gebeuren dat er wat wijn door de kurk naar buiten perst. Nu is er een vloeibare brug tussen binnen en buiten die na verloop van tijd (meerdere maanden of langer) zuurstof naar binnen kan brengen. Als dit gebeurt, kan de wijn bederven.
Daarom, als ik in een situatie zou zijn waar de wijn gedurende enkele weken bij een zeer hoge temperatuur heeft gestaan, zou ik adviseren om de kurken van die flessen te controleren die ik van plan ben nog één of meerdere jaren te bewaren. Hiervoor kan het nodig zijn om de bovenkant van de kurk te verwijderen, zodat je de kurk kunt zien. Als ik wijnvlekken zie (die eruitzien als donkere melasse) aan de buitenkant van de kurk, zou ik deze flessen naar voren halen en ze binnen de komende maanden opdrinken.
Het is absoluut de moeite waard om te investeren in een wijnkoelkast om de juiste temperatuur voor je wijn te behouden. Dit zal de kwaliteit van je wijn behouden en ervoor zorgen dat je optimaal van elke fles kunt genieten.
Voordat u begint met het verzamelen van wijn, is het essentieel om uw doelen vast te stellen. Bent u van plan om een diverse collectie voor speciale gelegenheden te creëren, of heeft u een specifieke regio of druivenras in gedachten? Het kennen van uw doelstellingen zal u helpen om geïnformeerde keuzes te maken bij het selecteren van uw wijnen.
Onderzoek is de sleutel tot het opbouwen van een succesvolle wijnverzameling. Begin met het verkennen van verschillende wijnregio's, druivenrassen en wijnmakers, en ontdek wat u lekker vindt. Een geweldige manier om wijnen te onderzoeken is door wijnproeverijen bij te wonen of lid te worden van wijnclubs om uw kennis uit te breiden.
We kunnen ook aanbevelen om te luisteren naar podcasts zoals The Wine Enthusiast Podcast en invloedrijke wijnexperts te volgen, zoals WineFolly op YouTube: WineFolly YouTube-kanaal.
Wanneer u klaar bent om uw eerste wijn-aankopen te doen, overweeg dan deze aanbevelingen:
Standaard Rood en Wit: Begin met veelzijdige opties zoals een kwaliteitsvolle Chardonnay, een zachte Merlot of een Cabernet Sauvignon. Deze wijnen bieden een breed scala aan smaken en passen goed bij verschillende gerechten.
Verkennende Flessen: Voeg enkele flessen toe uit verschillende regio's of unieke druivenrassen om uw collectie te diversifiëren. Verken minder bekende druivenvariëteiten of wijnen uit opkomende wijnproducerende regio's.
Bewaarwaardige Wijnen: Investeer in enkele flessen met potentieel om te rijpen, zoals Bordeaux, Barolo of Napa Valley Cabernet Sauvignon. Deze wijnen zullen uw geduld belonen doordat ze in de loop der tijd complexe smaken ontwikkelen.
Budgetvriendelijke Keuzes: Vergeet niet de betaalbare opties. Er zijn tal van uitstekende, budgetvriendelijke wijnen die plezierige ervaringen kunnen bieden terwijl u uw collectie opbouwt.
Nadat u uw eerste flessen heeft verworven, is het cruciaal om ze op de juiste manier op te slaan. Wijnbehoud is een essentieel aspect van verzamelen, omdat het ervoor zorgt dat uw investering op elegante wijze rijpt. Overweeg een wijnkoelkast om de ideale omstandigheden voor uw wijnen te bieden. Deze koelers handhaven consistente temperaturen, de juiste luchtvochtigheid en beschermen tegen UV-licht, wat allemaal essentieel is voor het rijpen en behouden van wijn. Niet te vergeten hun elegante en moderne ontwerp dat luxe uitnodigt in elk huis.
Meer informatie over hoe wijn het beste te bewaren is vind u hier:
Hoe kun je wijn het beste bewaren? >
Naarmate uw collectie groeit, houd een wijnjournaal bij of gebruik een wijninventarisatie-app om uw flessen bij te houden. Noteer details zoals het oogstjaar, de producent, de regio en proefnotities. Dit zal u helpen om de ontwikkeling van uw collectie te volgen en te beslissen wanneer bepaalde flessen moeten worden geopend.
Wat betreft apps, raden wij The Vivino App aan die u helpt om met vertrouwen wijn te kiezen. U kunt beoordelingen lezen, recensies bekijken en prijzen controleren door eenvoudigweg een foto te maken van een fles of menu.
Wijn is bedoeld om te worden gedeeld en genoten. Nodig vrienden en mede-wijnliefhebbers uit om uw collectie te verkennen. Organiseer wijnproeverijen en geniet van de ervaring van het openen van een goed gerijpte fles waarop u geduldig hebt gewacht.
Het starten van een wijnverzameling is een lonende onderneming die u in staat stelt om de fijnste smaken ter wereld te proeven. Door deze stappen te volgen en een wijnkoelkast te kopen voor de juiste opslag, bent u op weg om een gepassioneerde wijnverzamelaar te worden.
Onthoud dat het verzamelen van wijn niet alleen een hobby is; het is een kunst, een reis en een manier om blijvende herinneringen te creëren met degenen met wie u het deelt. Proost op uw nieuwe wijnverzamelingsavontuur!
]]>Hieronder een overzicht van de temperatuur waarop u uw wijnkoelkast naar ons idee het beste kunt instellen per wijnsoort.
Rode wijnen:
Witte wijnen:
Roséwijnen:
Door de temperatuur van uw wijnkoelkast in te stellen volgens deze aanbevelingen. Kan rode, witte en rosé wijn goed worden geserveerd op drinktemperatuur.
Voor het bewaren en het laten rijpen van wijn geldt over het algemeen dat hoe warmer een wijn wordt bewaard, hoe sneller deze rijpt. Vaak is het constant houden van de temperatuur belangrijker dan één vaste exacte bewaartemperatuur. Voor het lang bewaren van wijnen raden wij het aan om de wijnkoelkast in te stellen tussen de 10 en 12 graden.
Met een wijnklimaatkast met twee zones kunt u twee verschillende temperaturen instellen. Hiermee kunt u de juiste temperatuur kunt instellen voor verschillende soorten wijn. In de regel worden de twee zones in wijnklimaatkasten als volgt ingesteld:
Het is belangrijk om te weten dat deze temperatuuraanbevelingen slechts algemeen zijn en dat specifieke wijnsoorten hun eigen optimale serveertemperatuur hebben. Sommige wijnklimaatkasten bieden ook de mogelijkheid om de temperatuur in elke zone nauwkeuriger af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren. De aanbevolen temperaturen en instellingen kunt u altijd vinden in de handleiding van uw specifieke wijnkoelkast.
]]>Samenvatting:
Door de opwarming van de aarde verandert het landschap waar wijn geteeld wordt. In Europa verplaatst in de komende 50 jaar het ideale wijnteelt klimaat van het zuiden steeds meer naar het noorden van Europa. In Zuid-Afrika en Australië worden wijnboeren door droogte steeds meer gedwongen om innovatief met hun ranken om te gaan en naar koelere gebieden te verplaatsen. Door hogere temperaturen en drogere zomers als gevolg van klimaatverandering ontstaan er hogere Ph waarden, meer stikstof en hogere alcoholpercentages in de wijnen. De algehele kwaliteit van de wijnen heeft ook te lijden onder te toenemende temperaturen. Een voordeel is dat er minder vorst risico is, maar dit heft de negatieve effecten van klimaatverandering niet op voor de wijnbranche.
Een meta-analyse onderzoek van verschillende onderzoeken naar de effecten van klimaatverandering op wijn en wijnteelt.
Van alle wijn die wereldwijd geproduceerd wordt, komt meer dan 70% uit Europa. De wijn-sector is van groot belang voor de maatschappij, de economie en het milieu in het hele continent. Volgens de International Organisation of Vine and Wine (http://www.oiv.int) beslaan Europese wijngaarden ongeveer 52,7 % van alle wijngaarden wereldwijd. Vooral in het Middellandse Zeegebied, met name in Spanje, Frankrijk en Italië zijn de wijngaarden gevestigd. Klimaatverandering is voor de wijnbouw erg relevant, aangezien het klimaat een belangrijke rol speelt in de wereldwijde wijndistributie, de groei van de druiven en de kwaliteit van de wijn.
De druif is een van de meest gevoelige gewassen voor klimaatveranderingen. Een aantal factoren zijn bepalend voor een goede ontwikkeling van de druiven;
Hoge temperaturen tijdens het rijpingsseizoen kunnen er voor zorgen dat er minder aroma’s in de druif zitten en de druif pigmenten zoals lycopeen verliest. Het fotosynthetisch systeem van de plant kan negatief beïnvloed worden door een langdurige blootstelling aan extreem hoge temperaturen. Hoge temperaturen kunnen daarnaast de productiviteit en de kwaliteit van de wijnstokken in het verminderen. Ook kunnen er giftige stoffen ontstaan en chemische processen worden gestart die de druiven aantast.
De voorspelde veranderingen in Europa wijzen op een gemiddelde opwarming tussen 2,5 en 5,5 °C tegen het einde van de eenentwintigste eeuw, met hogere opwarmingspercentages in zuidelijke regio's en naar het noordoosten. Bovendien zullen temperatuurextremen naar verwachting ook toenemen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag zal naar verwachting in het grootste deel van Zuid-Europa afnemen en in de noordelijke regio's. Hoewel de druivenplant dankzij zijn diepe wortels relatief goed bestand is tegen droogte, kan hij toch negatief worden beïnvloed door ernstige droogte. De voorspelde toekomstige klimaatverandering kan de omstandigheden die gunstig zijn voor de groei van wijnstokken in de huidige wijnbouwgebieden wijzigen en leiden tot het ontstaan van nieuwe potentiële wijnproductiegebieden.
Er zijn verschillende facetten die bepalen of grond geschikt is voor de teelt van druiven voor wijn. Door de verandering in het klimaat die plaats vind in Europa worden delen van Zuid-Europa minder geschikt voor wijnteelt door extreme temperaturen en lage neerslagkans. Meerdere delen van Noord-Europa worden meer geschikt voor wijnteelt door de toename in temperatuur naar het ideale gemiddelde van 12 tot 20 °C, minder kans op vorst tijdens het bloeiseizoen en een toename in neerslagkans. Onafhankelijk van het klimaat dient het bodemtype en de aangeplante druivensoort nog goed op elkaar en het omgevingsklimaat aan te sluiten.
De maximumtemperatuur in de zomer zal vooral in het Middelandse-Zeegebied en Zuid-Eurpa tegen het midden van de 21ste eeuw stijgen. In de meeste wijnproducerende landen (Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal) zal deze temperatuurstijging boven de optimale groeitemperatuur van 25 °C liggen.
Door de verwachte toename in de gemiddelde temperatuur zorgt dit voor een verandering in de classificatie van de potentiële druivensoort van een regio. Zo zullen bijvoorbeeld Zuid-Portugal en Noordoost- en Centraal-Spanje van de Huglin-schaal (HI > 3000) afgaan met een hoge consensus.
Index |
Klasse |
Klasse interval |
Druivensoort |
Huglin Index (HI) |
Zeer warm (HI + 3) |
HI > 3000 |
In bepaalde gevallen is het in intertropische klimaten mogelijk om meer dan één oogst per jaar te hebben. |
Warm (HI + 2) |
2400 < HI ≤ 3000 |
Potentieel dat de heliothermische behoeften overschrijdt om de variëteiten te laten rijpen (met enkele risico's stress). |
|
Gematigd warm (HI + 1) |
2100 < HI ≤ 2400 |
Grenache, Carginan, Aramon, Tempranillo, en Mourvdre kunnen rijpen. |
|
Gematigd (HI-1) |
1800 < HI ≤ 2100 |
Latere rassen zoals Cabernet-Sauvignon Ugni blanc en Syrah kunnen tot rijpheid komen. |
|
Koel (HI-2) |
1500 < HI ≤ 1800 |
Laat een zeer groot aantal druivensoorten rijpen (wit of rood): Chardonnay, Merlot, Pinot noir, Cabernet France, enz. |
|
Zeer koel (HI-3) |
HI ≤ 1500 |
Alleen de zeer vroege/vroege rassen kunnen tot rijping komen (bijv. Pinot blanc, Gewurztraminer) |
|
Index |
Regio |
°C per dag |
Algemeen rijpingsvermogen en wijnstijl (regio's in Europa) |
Winkler index (WI) |
Te koud |
< 1111 |
Alleen zeer vroeg rijpende rassen bereiken een hoge kwaliteit Meestal hybride druivenrassen en sommige V. vinifera. |
Regio I |
1111–1389 |
Alleen vroeg rijpende rassen leveren hoge kwaliteit, voornamelijk hybride druivenrassen en enkele V. vinifera (bijv. Chablis, Champagne) |
|
Regio II |
1389–1667 |
Vroeg- en middenrijpe tafelwijnrassen (TWV) leveren wijnen van goede kwaliteit op (bijv. Elzas, Bordeaux). |
|
Regio III |
1667–1944 |
Gunstig voor een hoge productie van tafelwijnen van standaard tot goede kwaliteit (bijv. Piemonte, Rioja). |
|
Regio IV |
1944–2222 |
Gunstig voor een hoge productie, maar in het beste geval van acceptabele kwaliteit tafelwijn (bijv. Montpellier). |
|
Regio V |
2222–2500 |
Gewoonlijk alleen geschikt voor zeer hoge productie, tafelwijnen van redelijke kwaliteit, of er worden TWV verbouwd die bestemd zijn voor consumptie in het vroege seizoen (bijv. Griekse eilanden, Sicilië, Jerez). |
|
Regio VI |
2500–2778 |
Alleen geschikt voor zeer hoge productie. |
|
Te warm |
> 2778 |
Niet geschikt voor de productie van vitis. |
Middenwest-Italië, dat momenteel als HI-2 is geclassificeerd, zal naar verwachting tegen het midden van de eeuw een regio HI + 1 worden, met een hoge mate van overeenstemming tussen de modellen gezien de lage inter-model SD (minder dan 110 °C per dag. Er wordt echter verwacht dat de gebieden van hoge kwaliteit zich aanzienlijk noordwaarts zullen uitbreiden. Deze uitbreiding zal zich vooral voordoen boven Zuid-Engeland, België, Nederland, Duitsland, Polen en Tsjechië . Inderdaad, Zuid-Engeland en Noord-Duitsland zijn momenteel zeer koele regio's voor het verbouwen van druivenwijn (HI ≤ 1500) maar zij zullen een regio HI-2 worden.
Australië is een groot wijn land en de wijnproductie in het land moet zich aanpassen aan het veranderende klimaat. In de afgelopen eeuw is het Australische klimaat met 1°C opgewarmd. In weinig regio’s is dit zonder gevolgen gebleven. Hogere gemiddelde temperaturen, hetere zomers, langere hittegolven, frequentere bosbranden en veranderingen in de neerslagintensiteit hebben al gevolgen gehad in het hele land. Deze trends zullen zich naar verwachting voortzetten. Snelle en voortdurende klimaatverandering kan van invloed zijn op alle aspecten van de Australische wijnindustrie, waaronder de prestaties van de wijngaard, de incidentie van plagen en ziekten, de wijnkwaliteit en het concurrentievermogen op de internationale markt.
De wijnsector zal waarschijnlijk voor uitdagingen komen te staan naarmate de klimaatverandering doorzet. Verwacht wordt dat de temperatuur tegen het einde van de eeuw met 3 tot 4 °C zal stijgen ten opzichte van 1961-1990. Dit is een significante toename in zo’n korte tijd. Voorspeld wordt dat de jaarlijkse temperatuur en de gemiddelde groeitemperatuur in de toekomst zullen stijgen in Australië. Deze sterke opwarmingstrend versnelt tegen 2100, waarbij de klimaatverandering na 2020 geleidelijk aan invloedrijker wordt dan de natuurlijke variabiliteit. Verwacht wordt dat de droogte zal toenemen in alle wijngebieden in Australië. Minder vorstgevaarlijke dagen in het groeiseizoen zijn waarschijnlijk naarmate de temperaturen blijven stijgen. In veel regio's worden hevigere hittegolven verwacht.
Zuid-Afrika is een relatief nieuwe wijnregio. Sinds de jaren 90 is de export en daarbij de werkgelegenheid in de wijnteelt aanzienlijk gegroeid. Wijn is in Zuid-Afrika echter vaak van basiskwaliteit en niet van een hoge standaard. De temperatuur in Westkaap is door klimaatverandering al sterk gestegen. Deze opwaardse trend zal ook in Zuid-Afrika doortrekken en de neerslagsverwachting zal afnemen of anders over de seizoenen worden verdeeld. Druiventeeltgebieden van Zuid-Afrika zijn gekenmerkt door diversiteit (in klimaat, topografie, bodemtype, enz.) en voor de meeste landbouwers is diversiteit de sleutel tot het beheersen van de gevolgen van de klimaatverandering. Door steeds te verplaatsen naar koelere gebieden en verschillende gebieden met elkaar te combineren proberen de wijnboeren zich te weren tegen klimaatverandering. Of het daaruit voortvloeiende streven naar diversiteit in de wijnproductie de internationale concurrentiepositie van de het internationale concurrentievermogen van de sector zal versterken of verzwakken.
Wat de waterbalans betreft, wordt verwacht dat de gemiddelde jaarlijkse neerslag halverwege de eeuw zal afnemen, terwijl de neerslag in Midden- en Noord-Europa zou toenemen. De grootste vermindering wordt verwacht in Zuid-Italië, de kustgebieden van de Balkan, en Midden- en Zuid-Spanje (tot -24%). Positieve veranderingen in de jaarlijkse neerslag zoals voorspeld in Noord-Frankrijk en Centraal-Europa (tot respectievelijk 4 en 8%) zouden gunstig kunnen zijn voor de teelt van wijndruiven.
Er zijn regio's, zoals Noord-Spanje, Midden-Italië en Zuid-Frankrijk, waar de neerslag in het voorjaar en de zomer naar verwachting aanzienlijk zal afnemen. Ondanks het feit dat de jaarlijkse neerslag slechts licht zal afnemen. In feite zal de zomer in deze gebieden aanzienlijk droger zijn en zou de neerslag tegen het midden van de eeuw met maar liefst 40% kunnen zijn afgenomen. Modellen voorspellen consequent grote verminderingen van de neerslag in deze gebieden, hetgeen veel vertrouwen in deze resultaten wekt. In het voorjaar, wanneer de gewassen meer water nodig hebben, zou de beschikbaarheid van water kunnen worden beïnvloed door de toekomstige afname van de neerslag. Spanje, Portugal en Zuid-Italië zullen in het voorjaar te maken krijgen met de grootste neerslagdaling (tot -40 %).
Er wordt verwacht dat er meer water in omloop is binnen de waterkringloop, wat zou resulteren in een grotere vraag naar water. De wijn producerende landen die het meest worden getroffen door een toename van de hoeveelheid water in de waterkringloop zullen Spanje en Portugal zijn (tot 18% in sommige verspreide gebieden met hoge betrouwbaarheid volgens de lage inter-model SD (niet getoond). In andere landen, zoals Frankrijk, Italië of Duitsland, zullen de toekomstige veranderingen stijgingen tot 12%.
Voedselproductie in het algemeen en de wijnproductie in het bijzonder zullen in de toekomst waarschijnlijk veranderen als gevolg van klimaatverandering. Klimaatverandering kan de duurzame productie van wijn in verschillende geografische regio's in gevaar kan brengen, vooral met gevolgen voor de kwaliteit en de veiligheid van wijn. De belangrijkste gevolgen zijn: het ontstaan van ongewenste micro-organismen, hoog alcoholgehalte als gevolg van hoge suikerconcentratie in druiven, hoge pH en lage zuurgraad, proliferatie van nieuwe mycotoxinen en toename van het biogene aminegehalte. Tegelijkertijd worden most en wijn behandeld met steeds grotere hoeveelheden van bepaalde ingrediënten die verband houden met gezondheidsproblemen bij gevoelige personen, zoals dierlijke eiwitten of sulfieten.
Niettemin wordt wijn nog steeds beschouwd als een product met een laag risico, zonder microbiologische risico's wegens het ethanolgehalte. Aangezien de chemische veiligheid van voedingsmiddelen (toxinen, contaminanten, residuen) grotendeels afhangt van waar ze worden geproduceerd en de milieuomstandigheden. Giftige mycotoxinen zoals aflatoxinen kunnen aanwezig zijn bij hogere temperaturen. Door klimaatverandering kan dit dus voor problemen gaan zorgen.
De vraag is dan; gaan wijngebieden zich verplaatsen richting Noord-Europa? Naar verwachting gaan gebieden die in de huidige wijngebieden liggen, langzaam opschuiven. In Europa zullen wijngebieden noordelijker komen te liggen, waardoor landen als; Zuid-Engeland, België, Nederland, Duitsland, Polen en Tsjechië, meer kans maken om wijngebieden te worden. Australië zal als wijnland een grote uitdaging krijgen om wijn te blijven telen van dezelfde kwaliteit en met weinig uitval. De weerextremen zullen hierbij vaak oogsten aantasten of zelfs verpesten.
De belangrijkste gevolgen zijn: het ontstaan van ongewenste micro-organismen, hoog alcoholgehalte als gevolg van hoge suikerconcentratie in druiven, hoge pH en lage zuurgraad, proliferatie van nieuwe mycotoxinen en toename van het biogene aminegehalte.
Traditie speelt bij wijn echter en grote rol, dus er zal in samenspraak met wijnboeren en wijnexperts moeten worden gekeken of deze verplaatsing ook in de gehele branche erkend zal worden qua kwaliteitseisen en erkenning.
Wilt u uw wijn bewaren in een goede omgeving maar niet te veel druk op het milieu uitoefenen? Overweeg dan een energiezuinige wijnkoelkast.
Bronen:
Cardell, M.F., Amengual, A. & Romero, R. Future effects of climate change on the suitability of wine grape production across Europe. Reg Environ Change 19, 2299–2310 (2019). https://doi.org/10.1007/s10113-019-01502-x
Cristina Ubeda, Ruth Hornedo-Ortega, Ana B. Cerezo, M. Carmen Garcia-Parrilla, Ana M. Troncoso, Chemical hazards in grapes and wine, climate change and challenges to face, Food Chemistry,Volume 14, 2020, 126222, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126222.
https://www.benevit.org/huglin-en-pulliat.html
https://www.wineaustralia.com/research/australias-wine-future
Jones, G. V. (2007). Climate change: observations, projections, and general implications for viticulture and wine production. Economics Department-working paper, 7, 14.
Vink, N., Deloire, A., Bonnardot, V., & Ewert, J. (2012). Climate change and the future of South Africa's wine industry. International Journal of climate change strategies and management. DOI 10.1108/17568691211277746
]]>Een gemiddelde fles wijn bevat 750 ml, wat ongeveer vijf glazen betekent als elk glas ongeveer 150 ml inhoudt. Als u kleinere glazen gebruikt, kunt u meer glazen uit een fles wijn halen. Voor glazen van 125 ml, krijg je er bijvoorbeeld zes uit een fles. Als u kleinere glazen gebruikt, zoals glazen van 50 ml, kunt u zelfs tot twintig glazen uit een fles halen. Hoe kleiner de glazen, hoe meer glazen u uit een fles wijn kunt krijgen. Het antwoord op de vraag hoeveel glazen wijn u uit een fles kunt schenken, hangt af van de grootte van de glazen. Als u de juiste glasgrootte kiest, kunt u de perfecte hoeveelheid wijn delen met uw vrienden. Probeer verschillende glazen uit en ontdek hoeveel glazen u uit een fles wijn kunt schenken.
Tegenwoordig worden er steeds grotere wijnglazen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat een fles wijn vaak minder glazen kan vullen en ook sneller leeg is. Dat laatste is natuurlijk geen probleem, maar wel goed om rekening mee te houden. Je schenkt een wijnglas namelijk snel tot redelijke hoogte vol, omdat het er anders wat “armoedig” uit ziet.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen niet weten wat de aanbevolen porties zijn als het om wijn gaat. Ongeveer 60 procent van de mensen denkt dat je zes glazen uit een fles wijn van 75 milliliter krijgt, maar het zijn eigenlijk 7 glazen. Berekend met het 'originele' standaardglas wijn van 100 ml.
Hoeveel glazen precies worden aanbevolen, schijnen veel mensen ook niet te weten. Uit de studie bleek dat 33 procent van de respondenten dacht dat het aanbevolen was niet meer dan twee glazen alcohol per dag te drinken. Maar dat is niet het geval: de Gezondheidsraad raadt drinken af, of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag.
Hoeveel glazen champagne uit een fles kunnen worden gehaald; 5 afgetopte flûte glazen. Hiermee zorg je er voor dat de glazen goed genoeg vol zitten om een toast mee uit te brengen. In realiteit varieert het aantal vaak tussen de 4 en de 6 glazen per champagne fles.
Als u wilt genieten van meer wijn met uw gasten, kunt u ook een magnumfles gebruiken. Uit een magnumfles kunt u ongeveer 10 tot 24 glazen halen. Een magnumfles bevat 1500 ml, wat ongeveer tien glazen betekent als elk glas ongeveer 150 ml inhoudt. Als u kleinere glazen gebruikt, kunt u meer glazen uit een magnumfles halen. Voor glazen van 125 ml, krijg je er bijvoorbeeld twaalf uit een magnumfles. Als u kleinere glazen gebruikt, zoals glazen van 50 ml, kunt u zelfs tot veertig glazen uit een fles halen.
Het nadeel van magnumflessen en champagneflessen is vaak dat deze niet in een wijnkoelkast passen. Echter hebben wij wel een aantal champagne koelkasten waar veel champagneflessen in kunnen worden bewaard. Voor een magnumfles kunnen er in veel van de wijnkoelkasten wel wat lades worden verwijderd om de fles toch te laten passen.
Bekijk alle Champagne (wijn)koelkasten>
Er zijn natuurlijk een groot aantal soorten wijnflessen. Elke fles heeft een ander aantal glazen wat er uit deze fles wijn kan worden gehaald. Hieronder is een overzicht van de meest gangbare groottes wijnflessen, hun naam, inhoud en hoeveel glazen er uit deze wijnfles kunnen worden gehaad.
Naam fles | Inhoud fles | Aantal glazen |
Piccolo | 0,2 liter | 2 glazen |
Demi-bouteille | 0,375 liter | 3 glazen |
Standaardfles | 0,75 liter | 5 tot 6 glazen |
Magnum | 1,5 liter | 10 tot 12 glazen |
Jéroboam | 3 liter | 20 tot 24 glazen |
Réhoboam | 4,5 liter | 30 tot 36 glazen |
Méthusalem | 6 liter | 40 tot 48 glazen |
Salmanazar | 9 liter | 60 tot 72 glazen |
Balthazar | 12 liter | 80 tot 96 glazen |
Nebuchadnezar | 15 liter | 100 tot 120 glazen |
Klimaatverandering heeft invloed op alle aspecten van het leven, en de wijnindustrie is daar geen uitzondering op. Klimaatverandering heeft een directe invloed op de wijnbouw, waardoor het veel moeilijker is om kwaliteitswijnen te produceren.
Vanuit het oogpunt van klimaatverandering is wijnproductie een van de meest energie-intensieve landbouwsector. Wijnproductie heeft een directe invloed op de lokale en regionale klimaatomstandigheden, met name door het gebruik van fossiele brandstoffen, het gebruik van water en de productie van broeikasgassen.
Het gebruik van fossiele brandstoffen om de druivenstanen te verwarmen, de druiven te drogen en de wijn te verwerken, kan leiden tot luchtvervuiling en een verhoogde uitstoot van broeikasgassen. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen, die schadelijk zijn voor het milieu.
Daarnaast heeft de landbouw voor wijnproductie een grote hoeveelheid water nodig. Veel wijngaarden gebruiken meer water dan de lokale rivier of de grondwaterspiegel aankan. Dit leidt tot verzilting van de bodem en verlies van landbouwgrond.
Gelukkig worden er stappen ondernomen om de milieueffecten van wijnproductie te verminderen. Er worden duurzame landbouwpraktijken toegepast, zoals waterbesparing en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Er worden ook energiebesparende maatregelen genomen, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en windturbines.
Door het stijgende kwikniveau hebben landen in de hele wereld te maken met extreme weersomstandigheden, waaronder hittegolven, droogte en overstromingen. Deze extreme weersomstandigheden zorgen ervoor dat druivenstokken minder voedingsstoffen krijgen, waardoor de druiven minder suiker en zuren bevatten.
Daarnaast hebben de veranderde seizoenen ook invloed op de oogsttijden. Sommige druivensoorten kunnen alleen in het vroege voorjaar geoogst worden, maar door de veranderde seizoenen kunnen deze druiven te vroeg of te laat geoogst worden, waardoor de kwaliteit van de druiven afneemt.
Klimaatverandering heeft ook invloed op de schimmel- en ziektegevoeligheid van druiven. Door de veranderde weersomstandigheden is het moeilijker om de druiven te beschermen tegen schimmels en ziekten.
Tot slot hebben droge omstandigheden invloed op het waterverbruik in wijngaarden. Door de droogte hebben veel wijngaarden te maken met watertekorten, wat een grote impact heeft op de druivenkwaliteit.
Hoewel de impact van klimaatverandering op de wijnbouw groot is, kunnen wijnboeren er wel voor kiezen om duurzame landbouwpraktijken toe te passen, zoals waterbesparing en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Door deze maatregelen te nemen, kunnen wijnboeren de effecten van klimaatverandering verminderen.
Hoewel er nog steeds veel te doen is op het gebied van klimaatverandering, kunnen we het effect ervan verminderen door verantwoorde wijnproductie. Door deze maatregelen te nemen, kunnen we de vruchten plukken van de heerlijke wijnen en tegelijkertijd de planeet helpen beschermen. Mijn-Wijnkoelkast voert een onderzoek uit waarbij wordt gekeken naar de daadwerkelijke gevolgen en hoe hierop in te spelen. Dit onderzoek wordt later in 2023 gepubliceerd.
]]>Allereerst is de maat van groot belang. IKEA keukens zijn eigenlijk altijd gemaakt in standaard keukenmaten. Dit zijn vaak onderkasten van 60 cm breed. Hierin past perfect een wijnkoelkast 60 cm breed. Het is dan wel meestal de bedoeling dat het kastje zelf ook uit de keuken wordt gehaald. De zijplanken en de achterwand van de onderkast zijn namelijk niet nodig als u een wijnkoelkast in deze nis plaatst. De wijnkoelkasten zijn meestal 59,5 cm breed en passen daarom perfect!
Bekijk hier alle wijnkoelkasten 60 cm breed >
Daarnaast zijn er wat minder brede kastjes die gemiddeld 40 cm breed zijn. Hierin passen perfect wijnkoelkasten die 38 cm breed zijn. Hierdoor past de wijnkoelkast perfect in de nis die overblijft als het kastje van de keuken uit de keuken wordt gehaald. Ook hier is het namelijk zo dat de zijkanten en achterkant van de kast niet nodig zijn als er een wijnkoelkast geïnstalleerd wordt.
Bekijk hier alle wijnkoelkasten van 30 tot 40 cm breed >
Bekijk hier alle wijnkoelkasten van 15 tot 30 cm breed >
Het kan voorkomen dat u nog een kleine nis over heeft voor een kleine wijnkoelkast. Door de standaardmaten van de IKEA keukens ontkomt u er soms niet aan dat er een klein kiertje van 15 cm overblijft. Mocht u dit op willen vullen met een wijnkoelkast inbouw ikea dan kunt u bij ons ook terecht. Met 1 rij van 6 flessen hebben we wijnkoelkasten die net iets minder breed zijn dan 15 cm waardoor deze perfect in een smalle nis van 15 cm breed passen.
Bekijk hier alle kleine wijnkoelkasten tot 15 cm breed >
Schroom dan niet om contact met ons op te nemen via de live chat, whatsapp of via email. We helpen u graag verder.
]]>De belangrijkste vraag is gaat het om een ongeopende of geopende fles champagne. Hiertussen zitten verschillen.
Een mousserende wijn zoals een champagne, maar ook cava en prosecco kunnen geopend nog in een champagne koelkast bewaard worden. Champagne is drie tot vijf dagen houdbaar in de koelkast en met behulp van een wijnstopper en vacuümpomp kan dat nog een stuk langer! Als het een goedkope cava, prosecco of andere bubbel is, dan is de houdbaarheid van een open fles vaak korter dan 5 dagen. Vooral het verschil in smaak neemt in de loop van de dagen toe.
Meestal komen champagnes op de markt en zijn deze direct op dronk, wat inhoud dat deze direct geschikt is voor consumptie. Non-vintage champagnes zijn de meest voorkomende champagnes. Deze champagnes bestaan uit een blend (combinatie) van basiswijnen uit verschillende oogsten en verschillende jaren. Deze champagnes zijn over het algemeen niet zo lang houdbaar. Denk aan maximaal 2 jaar om non-vintage champagne te bewaren.
Als de champagne wordt gemaakt van druiven uit één oogstjaar wordt deze een vintage champagne genoemd. Vintage champagne is over het algemeen langer houdbaar, maar champagne kopen en vervolgens bewaren zouden wij niet aanraden. Er zijn echter champagnes waarbij dit wel kan, bewaar deze champagnes dan een aantal jaar tot maximaal 15 jaar. Hieronder een kort overzicht over de houdbaarheid van champagne:
Champagneflessen hebben geen houdbaarheidsdatum. Er spelen verschillende factoren mee bij hoe lang een fles champagne kan worden bewaard.
Zoals hierboven ook staat aangegeven, champagne kan zeker in de koelkast. Het is zelfs ook beter wanneer de fles al open is. Wilt u een fles Champagne bewaren voor een later moment? Kies dan een koele, donkere en trillingvrije plek om de fles te bewaren. Is die bewaarduur maar voor een week of een paar weekjes, dan is de koelkast ook prima.
Een champagne koelkast is dus de beste keuze als u de champagne langer dan een week wilt bewaren. Bij de juiste champagne kan het bewaarpotentieel tot wel 15 jaar worden. Mocht uw champagnefles open zijn maak dan gebruik van een wijnstopper en vacuümpomp zodat alle koolzuur en bubbels op de juiste plaats bewaard blijven!
]]>Een kleine wijnkoelkast heeft minder oppervlakte en volume om te koelen, hierdoor zijn kleine wijnkoelkasten meestal zuiniger (tussen de 110kwh per jaar en 150kwh per jaar). Smalle wijnkoelkasten zijn over het algemeen ook vaak zuiniger in hun energieverbruik. Controleer altijd wel voordat u de wijnkoelkast koopt of dit ook daadwerkelijk zo is bij het model wat u op het oog heeft.
Grote wijnkoelkasten hebben een groot oppervlakte om te koelen en zijn logischerwijs meestal minder energiezuinig. Echter verschilt het ook hier per merk en speelt de bouwkwaliteit een grote rol bij het energieverbruik. Het verbruik van grote wijnkoelkasten kan tussen de 150 en 220 kWh zijn
Stroom kost in Nederland gemiddeld € 0,71 euro per kWh stroom (Bron: ANWB). Een kleine wijnkoelkast kost per jaar gemiddeld dus ongeveer € 78 ,- per jaar aan stroom (110 kWh). Een grote wijnkoelkast kost op het hoogste verbruik ongeveer € 154 euro per jaar aan stroom.
Door de wijnkoelkast uit te zetten als u op vakantie gaat kunt u weer een aantal euro’s besparen. Daarnaast is het ook nog eens erg goed voor de wijnkoelkast, doordat de wijnkoelkast zichzelf even volledig kan resetten. Een win-win situatie dus!
Alle kleine wijnkoelkasten zijn door hun kleine oppervlakte zuiniger. De Dunavox Flow-40 is met 83 kwh per jaar de zuinigste onderbouw wijnkoelkast.
Op 1 maart 2021 zijn alle energielabels van wijnkoelkasten vernieuwd. Dit zorgt voor duidelijkere energielabels. Apparaten zijn door de nieuwe energielabels beter met elkaar te vergelijken en de energielabels zijn realistischer en duidelijker.
De energielabels zijn erg veranderd. Een wijnkoelkast die eerst het zuinige A+++ label had kan op het nieuwe label 'slechts' energielabel D krijgen. De wijnkoelkast is echter niet minder zuinig dan voorheen, maar precies even zuinig. Het enige wat met de nieuwe labels is veranderd is dat de wijnkoelkasten strenger zijn beoordeeld en dus in een lagere klasse terecht komt. Daarnaast is de soms de manier om het energieverbruik van een wijnkoelkast te berekenen aangepast op de gebruikssituatie. Dit kan ook een andere score opleveren.
Het energielabel laat alle relevante informatie zien met betrekking tot het energieverbruik van uw wijnkoelkast. Deze wordt standaard meegeleverd met een wijnkoelkast. De informatie die weergegeven wordt op een energielabel zijn:
Dit is het energieverbruik aangegeven in kilowattuur. Het aantal kWh kunt u vermenigvuldigen met minimaal € 0,50 en maximaal € 0,70 euro (2022).
Op het energielabel wordt ook aangegeven hoeveel wijnflessen er in de desbetreffende wijnkoelkast passen. Hierbij is het wel belangrijk dat de wijnflessen op een normale manier gestapeld worden. Zo is het makkelijker om een juiste inschatting te maken van de hoeveelheid wijnflessen die u in de wijnkoelkast kunt bewaren.
Vaak speelt het geluid van een wijnkoelkast een belangrijke rol in het aankoopproces. Daarom staat de hoeveelheid decibel (dB) ook op het energielabel aangegeven. Wijnkoelkasten zijn over het algemeen stil als ze rond de 40 dB hebben als geluidsniveau. Deze wijnkoelkasten zijn nauwelijks te horen in een stille ruimte. Wijnkoelkasten van boven de 45 dB zijn beter te horen in een stille ruimte.
De energieklasse van een wijnkoelkast slaat op de energie efficiëntie van de wijnkoelkast. Deze is op het energielabel aangegeven met letters van A tot en met G. A is de meest energie efficiënte en hoe meer de letters naar de G toe gaan, hoe minder energie efficiënt de wijnkoelkast is. Wijnkoelkasten met een label van A tot en met D zijn over het algemeen genomen energiezuinig. Wijnkoelkasten met een energielabel van D tot en met G zijn niet energiezuinig.
Een wijnkoelkast is simpelweg niet te krijgen als wijnkoelkast energielabel A, omdat het koelproces een grote hoeveelheid stroom verbruikt in vergelijking met andere apparaten die beoordeeld worden met een energielabel. Energielabel A is voor bijna alle koelapparaten geen realistische maatstaaf.
De QR code die wordt aangegeven op het energielabel is scanbaar. Als de code gescant wordt met een smartphone wordt u naar de website van de EU geleid. Hier vind u alle informatie over uw wijnkoelkast, met alle extra productinformatie. Hiermee heeft u toegang tot verschillende testrapporten, technische informatie over het energieverbruik van uw wijnkoelkast.
Na al deze informatie gelezen te hebben kunt u met een gerust hart een wijnkoelkast aanschaffen. Wij bij Mijn-Wijnkoelkast kunnen u bijstaan als u nog vragen heeft over het energieverbruik van het model waar u naar op zoek bent.
]]>Niet iedereen weet evenveel over elektrische werkzaamheden. Zorg er daarom voor dat alle elektrische werkzaamheden door een gekwalificeerd en deskundig persoon worden uitgevoerd. Deze persoon zal de wijnkoelkast installeren in overeenstemming met lokale en nationale veiligheidsvoorschriften. Controleer altijd voor het aansluiten van de wijnkoelkast of de spanning aangegeven op het toestel overeenkomt met de netspanning. Laat het stopcontact en het circuit controleren door een elektricien om ervoor te zorgen dat het stopcontact correct is geaard. Sluit de wijnkoelkast aan op een afzonderlijk circuit van minimaal 13A.
Het is altijd belangrijk om een geaarde stekker te gebruiken. Bij onjuist gebruik van een geaarde stekker kan dit leiden tot het risico van een elektrische schok. Bij beschadiging van het netsnoer moet u deze altijd vervangen of laten vervangen door een elektricien of een erkende hersteldienst.
De stekker moet in een geschikte stekkerdoos gestoken worden. De stekkerdoos dient gemakkelijk toegankelijk te zijn. Het is voor extra veiligheid raarzaam om een verliesstroomschakelaar van 30mA te installeren. Op plaatsen waar frequent bliksem optreedt is het raadzaam om overspanningsbeveiligers te gebruiken. Dit apparaat moet worden geaard.
Gebruik geen verlengsnoer voor het aansluiten op het elektriciteitsnet. Verlengsnoeren kunnen de vereiste veiligheid van het toestel niet waarborgen. (bijvoorbeeld gevaar voor oververhitting). Het apparaat mag niet worden aangesloten op een omvormer en mag niet worden gebruikt met een adapter omdat deze schade aan de elektronische componenten van het apparaat kunnen veroorzaken. Beveilig het snoer achter het toestel en laat het niet onbeschermd hangen of liggen.
Al met al is het dus belangrijk om goed op te letten hoe de wijnkoelkast aangesloten wordt. Met de bovenstaande tips kunt u er voor zorgen dat de kwaliteit van uw wijnkoelkast gewaarborgd is. Daarnaast zorgt u er zo voor dat de wijnkoelkast veilig is voor gebruik.
]]>
In beide gevallen willen we u graag helpen zodat de wijnkoelkast het beste bij uw wensen past. Als u uw keuze heeft gemaakt kunnen wij u voorzien van inbouwtekeningen. We kunnen ook schakelen met uw keukendealer of de aannemer die de wijnkoelkast gaan installeren.
We hebben naast de Soul-25 en Soul-41 zeker nog een andere Dunavox wijnkoelkast die wel bij u past als inbouw wijnkoelkast.
]]>Er zijn mensen die een ware angst hebben voor wijn: oenofobie. Deze fobie hangt samen met de angst om de controle te verliezen als je dronken wordt. Daarnaast is de angst dat je moet overgeven van wijn. Op het moment dat mensen met deze fobie wel wijn drinken, krijgen zij last van hartkloppingen en kortademigheid. Dit maakt het drinken van wijn praktisch onmogelijk.
Vergeleken met claustrofobie of agorafobie is oenofobie een weinig voorkomende aandoening. Toch wordt de angst wetenschappelijk erkend. Negatieve ervaringen met wijn in het verleden dragen vaak bij aan de ontwikkeling van deze fobie.
Heb jij last van deze of een andere fobie, dan kan een bezoekje aan een gedrags- of cognitief psychotherapeut je van je angsten afhelpen. Heb je geen last? Dan raden we u aan om (met mate) te blijven genieten van wijn, maar wel op de juiste temperatuur!
Nog een leuk wijnweetje is dat; volgens experts de vorm van een wijnglas de smaak beïnvloed die de wijn heeft. Er zijn 3 factoren die er voor zorgen dat aroma's volledig tot hun recht komen of juist niet. Het gaat om waar de mond het glas het eerste aanraakt, de lucht waar de wijn aan wordt blootgesteld en de vorm van het glas zelf. Er zijn ook nog twee tips om wijnverspilling tegen te gaan!
Hoe dunner de rand van glas is, hoe makkelijker de wijn contact maakt me de mond. Hierdoor kan de persoon zich meer focussen op de smaak van de wijn en minder op het gevoel van het glas. Daarnaast zorgt de vorm van het wijnglas ervoor dat de wijn de juiste smaakgebieden op de tong aanraakt.
Hoeveel lucht in contact komt met met de wijn heeft ook effect op de wijn. Hoeveel hangt af van de vorm van het wijnglas. Rode wijnglazen zijn over het algemeen breder dan witte wijnglazen. Bij een rode wijnglas komen de aroma's beter tot hun recht, omdat die vaker een wijde opening hebben. Witte wijnglazen moeten er voor zorgen dat de wijn beter koel blijft. Bij witte wijn komen de aroma's namelijk beter tot hun recht als de wijn koel blijft.
De basis van het glas zorgt ervoor dat het glas niet omvalt. Dat is natuurlijk een belangrijke vereiste om de wijn te proeven en wijnverspilling tegen te gaan! De steel heeft als doel om het glas aan te raken zonder de kom zelf vast te houden, hierdoor blijft de wijn op temperatuur. Onze handen blijven hierdoor ook uit de buurt van de rand van het glas. Dit zorgt ervoor dat de geur van onze handen niet mengt met de aroma's van de wijn.
De meeste wijnglazen hebben een bredere kom dan rand, om de wijn beter te kunnen walsen. Door het ronddraaien komen vluchtige aromastoffen vrij en ontstaat een draaikolk in het midden van het glas waar deze stoffen naartoe worden getrokken. Wanneer de drinker na het walsen zijn neus in het glas steekt, ruikt hij een geconcentreerde hoeveelheid aroma's op die rechtstreeks uit het glas komen. Zo kunnen zelfs de meest genuanceerde aroma's worden waargenomen. Hoe groter de kom, hoe meer oppervlakte de wijn kan bestrijken. Hoe groter het oppervlak, hoe meer vluchtige stoffen kunnen vrijkomen. Een wijnglas mag over het algemeen niet verder gevuld worden dan tot één derde van de totale hoogte van de kom van het glas. De wijn moet voldoende ruimte hebben om gewast te kunnen worden. Als u dit advies niet aanneemt loopt u het risico op het verliezen van uw wijn bij het (te wild) walzen van uw wijn. Zoals hierboven vermeld, voorkomt wijnverspilling ten kosten van alles!
Houd er rekening mee dat een wijnglas gewoonlijk niet meer dan een derde van de totale hoogte van de kom mag worden gevuld om voldoende ruimte te hebben om te roeren. Anders loopt u het risico uw wijn te verliezen bij een wild draaiongeluk en nogmaals, voorkom gemorste wijn ten koste van alles!
]]>
Voordat we over gaan op de ideale serveertemperaturen van de wijnen, willen we even kort stil staan bij de vraag waarom er eigenlijk een ideale serveertemperatuur is bij de verschillende soorten wijnen. Over het algemeen geldt; hoe kouder de wijn, hoe minder aroma’s je ruikt. Bij de rode wijn worden de tannines (de stoffer voor de kleur, geur en smaak) dan stroever en zuren vallen meer op. Aan de andere kant; hoe warmer de wijn, hoe meer alcohol de wijn vaak heeft. De alcohol verdampt namelijk bij een hoge temperatuur sneller en wordt scherper in de neus. Omdat tegelijkertijd de zuren minder lijken als de temperatuur van de wijn stijgt, ervaar je ‘warmere’ wijn als voller en minder stroef. Fris en fruitige wijn verandert in zwoel en zwaar.
Omdat dus de ene wijn het moet hebben van zijn frisse zuurtje en de andere juist het meer moet hebben van zijn bijzondere aroma’s en zwoele karakter, betekent de temperatuur van de wijn het verschil tussen lekker en vies. Om deze reden is de serveertemperatuur van de wijn van enorm belang. Een wijnklimaatkast is dan ook iets wat bijdraagt aan het creëren van de juiste serveertemperatuur van de wijn. Bent u op zoek naar de juiste wijnkoelkast maar twijfelt u nog ergens aan? Bekijk dan eens onze blog over het kiezen van de juiste wijnkoelkast!
Frisse en lichte witte wijn temperatuur
Bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc en Pinot Grigio.
Een frisse en lichte witte wijn kunt u het beste serveren tussen de 6 – 10° C. Vaak wordt de witte wijn in een gewone koelkast bewaard, wat vaak staat op een gemiddelde van 5° C. Deze temperatuur is eigenlijk veel te koud voor welke wijn dan ook. De aroma’s van de wijn worden door de koude temperatuur verdoofd. Dit zorgt ervoor dat de smaak dunner en vlakker wordt. Een matige wijn wordt hier niet perse slechter van, maar een interessante en betere wijn verliest wel hierdoor zijn karakter.
Volle witte wijnen temperatuur
Bijvoorbeeld een Chardonnay en Viognier.
Een volle witte wijn kunt u het beste serveren tussen de 10 – 13° C. Door de wijn te serveren op een iets hogere temperatuur, zal de smaak van een volle wijn beter aanwezig zijn.
TIP: Haal witte wijn bijtijds uit de (wijn)koelkast, zodat de inhoud een aantal graden op kan warmen. De wijn wordt dan minder streng, smaakt fruitiger en ruikt ook nog eens lekkerder.
Lichte, frisse en fruitige rode wijnen temperatuur
Bijvoorbeeld Pinot Noir en Beaujolais.
Een lichte, frisse en fruitige rode wijn kunt u het beste serveren tussen de 14 – 16°C. Om het fruitige karakter van de rode wijn beter tot zijn recht te laten komen, is het beter om deze wijnen iets te koelen.
Volle rode wijnen temperatuur
Bijvoorbeeld Cabernet-Sauvignon en Syrah.
Een volle rode wijn komt het best tot zijn recht als de wijn wordt geserveerd tussen de 17 – 19°C. Bij deze temperaturen wordt de smaak van de wijn meer geproefd. Bij hogere temperaturen wordt de alcohol sneller verdampt en zal u het moois van wat de wijn te bieden heeft minder tot zijn recht komen.
Rosé wijnen temperatuur
Bij een rosé wijn komt het fruitige karakter beter tot zijn recht als de wijn wordt geserveerd rond de 10°C. Wanneer een rosé wijn te koud wordt geserveerd, zal u minder fruit proeven en meer zuur. Een wat lichtere rosé wijn kan echter wel weer wat kouder geserveerd worden, omdat deze lage temperatuur zorgt voor een frisse beleving.
Wijn staat synoniem voor smaak en smaak is bij elke persoon verschillend. De perfecte temperatuur voor het serveren van een bepaalde wijn is dus voor iedereen anders. Als vuistregel hanteren we dan ook: houdt bij rode wijn een gemiddelde temperatuur van zo’n 16 °C aan en bij witte- en rosé wijn rond de 10 °C. Experimenteren met de temperaturen is daarnaast ook iets wat wij zeker aanraden. Het experimenteren met de temperaturen levert vaak leuke verrassingen in smaaksensatie op. Proeven om de ideale serveertemperatuur te hebben is dan ook iets wat het beste werkt ;).
Een wijnklimaatkast is iets wat bijdraagt aan het creëren van de juiste temperatuur. In ons assortiment hebben wij verschillende merken wijnkoelkasten die hun eigen kwaliteiten hebben voor de verschillende soorten wijnen.
]]>1. Doe de kurk opnieuw goed op de fles (verrassing)
De eerste tip die wij geven voor het bewaren van een geopende fles wijn is het opnieuw goed kurken. Hier is hierbij van groot belang dat dit correct gedaan wordt. Hoewel de 'schone' kant misschien gemakkelijker in de fles past, moet u zich verzetten. De bevlekte kant is al blootgesteld aan de wijn en het smaakte prima. Die "schone" kant is misschien niet zo schoon, en het kan over enkele dagen bedorven zijn. Niet zo erg lekker als het over een dag of 2 wordt opgedronken….
Mocht het opnieuw kurken van de fles niet lukken, dan raden wij een wijnstopper aan. Op onze website verkopen wij verschillende wijnaccessoires, waaronder de Nanostopper. Deze wijnstopper is een duurzame wijnstopper die eenvoudig te (her)gebruiken is. Bekijk onze Nanostopper en u zult het zelf ervaren ;)!
2. Giet de resterende wijn in een schroefdop fles
Lucht maakt uw wijn vlakker en vermindert smaken en aroma's. Gebruik een trechter om de resterende wijn in een (halve) fles met schroefdop te gieten om de blootstelling aan lucht te minimaliseren. Zelfs als er een beetje lucht aan de bovenkant is, is het veel minder dan in een fles met kurk.
3. Zet de geopende fles in de (wijn)koelkast
Het is verbazingwekkend hoe vaak mensen overgebleven wijn op het aanrecht bewaren nadat ze deze opnieuw hebben gekurkt. Dit is echter iets wat je absoluut niet moet doen met een geopende fles wijn. Bewaar de geopende fles wijn in de koelkast. Een wijnkoelkast is zelfs nog beter. De lage temperatuur kan niet voorkomen dat blootgestelde wijn ‘bederft’, maar het kan het proces aanzienlijk vertragen. Buiten de (wijn)koelkast komt er namelijk veel zuurstof bij de wijn en in een (wijn)koelkast is dit aanzienlijk een stuk minder. Lees de verdere voordelen van een wijnkoelkast in onze andere blog!
4. Zuurstof verwijderen
In plaats van het zuurstofcontact te beperken kunt u ook de zuurstof verwijderen. Er zijn speciale pompjes verkrijgbaar die de zuurstof via een rubberen kurk uit de fles kunnen pompen. Er wordt echter wel gezegd dat deze vacuvin-pompjes ook de ‘ziel’ uit een wijn pompen. Dat klinkt zweverig, maar er worden inderdaad een hoop aroma’s uit de wijn getrokken door een vacuümpomp.
5. Maak het af
Last but not least, maak het gewoon af door de wijnfles op te drinken. Kijk, er zitten ongeveer vijf glazen wijn in een gewone fles van 750 ml. Als u en uw partner (of vriend of vriendin) elk twee glazen hebben gedronken en dat laatste glas splitsen - en dat allemaal terwijl jullie een fatsoenlijk diner eten - is dat niet slecht. Volgens recente onderzoeken kan zelfs 1 à 3 glazen per dag de gezondheid van uw hart verbeteren ;).
Wilt u toch uw wijn bewaren? Lees eens onze blog over de beste manier om wijn te bewaren. Bent u overtuigd van een wijnkoelkast kopen maar weet u nog niet welke u wilt? Lees dan eens onze blog over het kiezen van de juiste wijnklimaatkast of neem contact met ons op voor gratis advies!
]]>Wij zijn ervan overtuigd dat u vroeg of laat erachter komt dat het hebben van een wijnkoelkast geen overbodige luxe is, maar ook absoluut een noodzaak is. In een andere blog op onze website hebben wij al beschreven wat de voordelen zijn van een wijnkoelkast. Deze voordelen beschrijven dan ook onder andere waarom het hebben van een wijnkoelkast een noodzaak is. Zo is het van enorm belang dat wijnen worden bewaard in een omgeving met een constante temperatuur. Daarnaast is het opslaan van de wijn in de juiste temperatuur ook van groot belang. Zo heeft een rode wijn een andere bewaartemperatuur nodig dan een witte of rosé wijn. Verder beschermt een wijnkast de wijnen tegen Uv-straling en is wijn uit een wijnklimaatkast direct op de juiste serveertemperatuur. Uiteraard mag de wijnkast die dient als eye-catcher niet ontbreken als reden voor het aanschaffen van een wijnklimaatkast.
Wanneer ervan ben overtuigd dat het aanschaffen van een wijnkoelkast noodzakelijk is geworden, is het van groot belang dat de juiste wijnkoelkast wordt gekozen. Hieronder staan een aantal aspecten beschreven die van belang zijn voor het kiezen van de juiste wijnkast.
Het eerste aspect wat van belang is bij het aanschaffen van de juiste wijnkoelkast, is het aantal flessen wat u erin kwijt wilt. Binnen ons assortiment wijnkasten is er van alles mogelijk. Zo zijn er wijnklimaatkasten waarin 7 flessen kunnen worden opgeslagen, maar zijn er ook wijnklimaatkasten waarin 200+ flessen in kunnen worden opgeslagen. Voor de meeste wijnliefhebbers zal waarschijnlijk de juiste wijnkoelkast een opslagcapaciteit hebben waarbij zowel de alledaagse wijnen als een bescheiden sectie lange termijn wijnen kunnen worden opgeslagen. Het is dus belangrijk om zelf na te gaan hoeveel dit aantal bij elkaar ongeveer zal zijn.
Het aantal temperatuurzones is een tweede aspect wat meegenomen moet worden bij het kiezen van de juiste wijnklimaatkast. Drinkt u zowel witte/rosé wijn als rode wijn en wilt u deze beide opslaan in de wijnkoelkast? Dan is het aangeraden om voor een wijnkast te gaan dat beschikt over 2 temperatuurzones. Mocht u vaak 1 soort wijn drinken, dan is een wijnkoeler met 1 zone ook meer dan geschikt om aan te schaffen. Het aantal zones wat een wijnkast heeft, bepaald namelijk onder andere de prijs van een wijnkoelkast. Daarnaast hebben wijnkoelers met 2 temperatuurzones ook vaak nog verschillende functies. Zo hebben sommige wijnkoelkasten met 2 temperatuurzones de optie om beide zones van 5 – 22 ° C in te stellen, terwijl sommige wijnkoelers bijvoorbeeld boven een temperatuurbereik hebben van 5 – 10 ° C (witte/rosé wijnen) en onder een bereik van 10 – 22 ° C. Het is van belang om hiernaar te kijken als u soms wilt wisselen tussen de wijnen die u gaat opslaan in de wijnkoelkast. Uiteraard adviseren wij vanuit Mijn-Wijnkoelkast u graag.
Bij het kiezen van de juiste wijnkoeler is het ook van belang welke soort wijnkoeler u kiest. Er is namelijk een verschil tussen een wijnkoelkast die gemaakt is voor vrijstaand gebruik, en een wijnkoelkast die specifiek gemaakt is voor inbouw. Een vrijstaande wijnklimaatkast kan eigenlijk nooit worden ingebouwd in bijvoorbeeld een keuken. Dit heeft te maken met de luchtafvoer en luchtcirculatie van de wijnkoelkast. Een inbouw wijnkoelkast heeft namelijk een ander systeem en is speciaal ontworpen om in een keuken of kast ingebouwd te worden. Bij de wijnklimaatkast inbouw is het weer zo dat enkele modellen wel als vrijstaand zijn te gebruiken, maar ook weer niet alle modellen. Het is dus daarom van belang om goed af te vragen waar de wijnkast geplaatst zal worden, is dit vrijstaand of wordt de wijnkoelkast ingebouwd?
Een ander niet onbelangrijk aspect voor het kiezen van de juiste wijnkoelkast, is de plek of plaats van waar de wijnkast komt. Wat zijn de afmetingen van de plek of plaats waar de wijnkoeler komt? Als deze plek bijvoorbeeld maar maximaal 60 cm hoog is, dan is het van belang dat de wijnkoelkast voldoet aan een hoogte van maximaal 60 cm. Wijnkasten met andere maten zullen dan dus al afvallen, waardoor het aantal keuzes gelijk een stuk minder wordt. Ga dus goed na wat de afmetingen zijn van de plek of plaats waar de wijnklimaatkast komt.
Afhankelijk van het type wijnkoelkast, kunt u de wijnflessen liggend, staand of schuin bewaren. Bij sommige wijnkasten kan dit gecombineerd worden. Afgezien van de extra ruimte die schuin geplaatste flessen innemen is de keuze van plat, liggend of staand bewaren van de flessen een persoonlijke keuze. Zo is bijvoorbeeld een paar wijn flessen schuin op een legger met het etiket goed leesbaar een mooie vertoning terwijl de flessen liggend opslaan ervoor zorgt dat er meer flessen opgeslagen kunnen worden. Ga dus ook zeker na welke persoonlijke voorkeur u heeft bij het opslaan van de wijnflessen.
Naast een aantal praktische aspecten, is ook het uiterlijk van de wijnklimaatkast van belang voor het kiezen van de juiste wijnkoelkast. Er zijn talloze opties op het gebied van het uiterlijk van de wijnkoelkast. Zo zijn er wijnkoelers in de kleuren zwart, zilver of wit en hebben sommige wijnkoelkasten zelfs enkele tinten van bruin of blauw. Ook de handgreep van een wijnkast is te kiezen naar wens. Zo zijn er zwarte handgrepen, RVS-handgrepen en zijn er wijnkoelkasten die opengaan met de push-to-open technologie (geen handgreep). Daarnaast hebben de meeste wijnkoelkasten houten legplateaus, maar zijn er ook wijnklimaatkasten met chrome leggers. Kijk dus goed rond wat u voorkeur heeft wat betreft het uiterlijk van de wijnkoelkast.
Mijn-Wijnkoelkast en het kiezen van de juiste wijnkoelkast
Bij Mijn-Wijnkoelkast helpen wij u graag bij het vinden van de juiste wijnkoelkast. Wij denken graag met u mee en geven daarnaast vrijblijvend advies. Alle wijnkoelkasten in ons assortiment worden uitgebreid beschreven en toegelicht. Mocht u vragen hebben over één van onze wijnkoelkasten, schroom dan zeker niet om contact met ons op te nemen! Onze medewerkers staan klaar om al uw vragen te beantwoorden!
Inspiratie nodig voor het kiezen van de juiste wijnklimaatkast? Bekijk eens onze Mijn-Wijnkoelkast Instagram pagina voor inspiratie- en klant foto's.
]]>Een constante temperatuur voor wijn is van groot belang. Een constante temperatuur zorgt ervoor dat de smaak van de wijn veel langer goed blijft en daarnaast kan de wijn een stuk langer bewaard worden. Wijnen die bewaard worden op kamertemperatuur zullen daarnaast snel rijpen, wat ervoor zorgt dat de houdbaarheid verkort wordt.
Een wijnkoelkast kan eenvoudig worden ingesteld op een gewenste temperatuur. Deze temperatuur zal constant blijven en er zullen geen schommelingen plaatsvinden. De wijnkasten van tegenwoordig zijn in staat om de temperatuur continue in de gaten te houden en dus grote schommelingen in temperatuur te voorkomen. Daarnaast beschikken veel wijnklimaatkasten over verschillende temperatuurzones. Wijnklimaatkasten met verschillende temperatuurzones zorgen ervoor dat er meerdere wijnsoorten tegelijk opgeslagen kunnen worden. Vaak kunnen deze verschillende zones namelijk afzonderlijk en eenvoudig ingesteld worden.
Uv-straling, zoals onder andere zonlicht, heeft een slechte invloed op de kwaliteit van de wijn. De Uv-straling komt de smaak en de geur niet ten goede, en ook de kleur van de wijn zal veranderen. Alle deuren van de wijnkoelkasten van Mijn-Wijnkoelkast zijn daarom voorzien van Uv-filters op de deuren. Deze Uv-filters op de deuren zorgen ervoor dat Uv-straling wordt tegengehouden. Op deze manier worden de opgeslagen wijnen in de wijnklimaatkast niet aangetast en blijft de kwaliteit van de wijn intact.
Voor de verlichting in wijnkoelkasten is er altijd gebruik gemaakt van LED-verlichting. Dit geldt zowel voor een wijnklimaatkast inbouw als een vrijstaande wijnkoelkast. Deze lichttechniek heeft geen invloed op de wijnen, is zeer zuinig en geeft geen warmte af.
Het hebben van een wijnkast zorgt ervoor dat de wijnen in een optimale luchtvochtigheid en luchtcirculatie liggen. In de wijnkoelkasten is minimaal een luchtvochtigheid van minimaal 65%. Dit zorgt ervoor dat de kurk nooit zal uitdrogen en voorkomt dat er te veel zuurstof bij de wijn komt. Wanneer er te veel zuurstof bij komt, zal de wijn gaan oxideren en zal de smaak en geur van de wijn snel achteruitgaan. Daarnaast zorgt een optimale luchtvochtigheid ervoor dat het etiket van de wijn niet zal loslaten of zelfs na een verloop van tijd gaat schimmelen. Dit zou enorm zonde zijn bij een mooie fles wijn. Tevens kunnen vochtige ruimtes snel muf gaan ruiken. Deze muffe lucht kan na een verloop van tijd doordringen tot in de fles en dit zal de kwaliteit niet ten goede komen.
Daarnaast kunnen flessen wijn in een wijnkast bewaard worden in een omgeving met een goede luchtcirculatie. Dit is van belang omdat wijnen in een goede luchtcirculatie zich beter kunnen ontwikkelen. Wanneer de luchtcirculatie niet goed is, raakt de wijn als het ware ‘verkouden’ en herstelt hij zich niet meer volledig. Lees meer over het bewaren van de wijn in een optimale luchtvochtigheid in onze blog!
De smaak van een wijn wordt beïnvloed door trillingen. Wijnkoelkasten zijn zo gemaakt dat ze trillingsvrij van de compressor zijn. De wijn kan hierdoor in alle rust en zonder trillingen op smaak komen. Een wijnkoelkast is dus ook bij uitstek geschikt als u wijnen heeft die wat langer kunnen rijpen en bewaard worden. Zonder wijnkoelkast zal dit proces te snel gaan en gaat er smaak verloren.
Door de wijnfles liggend te bewaren heeft de wijn contact met de kurk. Dit houdt de kurk nat en voorkomt dat deze uitdroogt. Het uitdrogen van de kurk kan er voor zorgen dat de kurk afbrokkelt. Dit proces is echter niet wat "kurksmaak" veroorzaakt, alhoewel er wel vaak zo over wordt gedacht. Het afbrokkelen zorgt wel voor stukjes kurk in uw wijn kan zitten, dit is niet prettig bij het nuttigen van een wijntje. Daarnaast ontstaat er ruimte tussen de kurk en de fles, waardoor er zuurstof bij de wijn komt. Dit laatste is erg slecht voor de wijn.
Het is van groot belang om wijnen uit te serveren op de juiste temperatuur, dit om zo de smaak van de wijn het beste tot zijn recht te laten komen. Wanneer de wijn ligt in een wijnkoelkast, ligt de wijn direct op de juiste temperatuur opgeslagen en is de wijn direct op de juiste temperatuur om uit te serveren. Voor het grootste gedeelte van de wijnen kan men dezelfde bewaartemperatuur hanteren als de temperatuur om de wijn uit te serveren en te nuttigen. Aan de hand van een wijnklimaatkast hoeft er dus geen rekening mee gehouden te worden om de wijn op tijd uit de koelkast, kelder of berging te halen. We vertellen graag meer over de ideale wijntemperatuur van de verschillende wijnen in een andere blog op onze website.
Een wijnkoelkast is niet alleen praktisch, het is ook nog eens enorm stijlvol en mooi. Daarnaast zijn er wijnkasten in allerlei vormen en maten en hebben wijnklimaatkasten talloze verschillende opties en functies. Of u nou op zoek bent naar een wijnkoelkast met 1 of 2 temperatuurzones, een inbouw of vrijstaande wijnkoelkast of een grote of kleine wijnkoelkast, alles is mogelijk. De wijnkasten beschikken over mooie glazen deuren, strakke designs, houten rekken (enkele modellen metalen) en blauw of multi LED-binnenverlichting. Het is dus de ultieme eye-catcher in de keuken of woonkamer. Voor het integreren van een wijnklimaatkast in uw keuken, schakelen wij ook graag met uw keukendealer!
Wijnkoelkast bestellen bij Mijn-Wijnkoelkast
Bent u overtuigd voor het aanschaffen van een wijnkoelkast? Wij bij Mijn-Wijnkoelkast helpen u er graag bij. In ons assortiment bevinden zich talloze modellen in verschillende maten en met verschillende functies. Daarnaast kunt u bij ons altijd rekenen op verschillende service en garantievoorwaarden, waardonder tot 8 jaar fabrieksgarantie en een eigen service- en onderhoudsteam. Uiteraard kunt u bij ons ook allerlei leuke en unieke wijnaccessoires vinden! Met deze wijnaccessoires wordt wijn drinken pas echt een genot!
Inhoudsopgave wijn en spijs
Kaasfondue gaat erg goed samen met vooral droge witte wijn. Dit is al een hele oude traditie. De smaken van de kaas en de wijn kunnen elkaar goed versterken als de juiste combinatie wordt gevonden. Rode wijn gaat meestal erg lastig samen met de gesmolten kaas van de kaasfondue. De combinatie van de witte wijn is meestal het beste als de kaas en de wijn uit hetzelfde land afkomstig zijn.
Ga je voor een Zwitserse kaasfondue neem dan een Oostenrijkse, Duitse of Zwitserse wijn. Ga je voor een Franse kaasfondue neem dan een Franse wijn. Toch een rode wijn bij kaasfondue gebruiken of drinken bij de kaasfondue? Zoek een rode wijn die iets fruitiger is, niet zoveel body heeft en fris is. Ga dan voor een frisse, licht-fruitige rode wijn met weinig body. De witte wijnen Riesling, Chablis en Muscat zijn bij uitstek geschikt om te gebruiken en te drinken bij kaasfondue.
Riesling is de mooiste, oudste en meest bekendste druif uit de Franse Elzas. De Riesling is een erg veelzeidige wijn met veel mogelijkheden. De fijne zuren zijn echter altijd duidelijk aanwezig bij de Riesling. De smaak is bij minder gerijpte Riesling vaak in de richting van limoen en hoe langer de wijn gerijpt is steeds meer naar abrikoos.
Chablis komt uit de Bourgogne streek in Frankrijk. Chablis is de naam van de regio en de druivensoort is de Chardonnay druif. Over het algemeen worden deze wijnen geproduceerd met een laag alcohol percentage (11% tot en met 13,5%).
Muscat is een druif die overal over de wereld verbouwd wordt. De wijn is makkelijk herkenbaar door zijn frisheid en aromatische smaak. De druif komt vaak voor in zoete witte druiven. De Muscat uit de Elzas is een droge witte wijn.
De Riesling, Chablis en Muscat worden ideaal geserveerd tussen de 7 en 10 graden.
Dit kan erg verschillen. In sommige Lasagne is vis het hoofdingrediënt en in anderen vlees. Het hangt er dus van af welke hoofdingrediënt in je Lasagne zit. Is het vis? Dan raden wij aan om een wit wijntje te nemen met een frisse zuurgraad en een beetje body. Denk bijvoorbeeld aan een frisse Soave. Ga je voor een Lasagne vol gehakt of andere soorten vlees? Dan raden wij een rode wijn bij lasagne aan. Zorg voor een rode wijn met een hoge zuurgraad zoals een Italiaanse Sangiovese. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een Lasagne neemt waar groente het hoofdingrediënt is. Hier verschilt het per soort groente je in de Lasagne hebt. Zit er meer vlezige groente in zoals champignons? Schenk dan een rode wijn in zoals een Nebbiolo. Of ga zitten er meer frisse groenten in zoals spinazie? Ga dan voor een witte wijn zoals een Gavi.
De Soave smaakt fris en heeft tonen van peer en amandel. Daarnaast heeft het ook een subtiele smaak met citrus en meloen. De Italiaanse Sangiovese is een erg zacht wijntje. Je proeft bramen, kersen, bessen en een vleugje tabak en specerijen. De Nebbiolo, die erg lekker samen gaat met vlezige groenten of bij een gegrilde vlees, smaakt naar donkere druiven, framboos, rozen, viooltjes, tabak en kruiden. De frisse Gavi smaakt erg sappig en heeft een smaak van amandelen maar ook van citrustonen en gele appel. Erg elegant dus.
Voor de witte Soave raden wij de temperaturen tussen de 10 en de 12 aan. Voor de rode Sangiovese die lekker smaakt bij een Lasagne met vlees raden wij de temperaturen tussen de 16 en de 18 aan. Een rode Nebbiolo smaakt het beste op kamertemperatuur. Denk dan bijvoorbeeld aan een graad of 18 en 20. Een witte Gavi mag wat koeler dan de meeste wijnen. Deze smaakt namelijk het lekkerst tussen de temperaturen tussen de 8 en de 10. Wilt u voor de zekerheid alle wijnen in huis hebben op de juiste temperatuur? Bezoek dan onze wijnkoelkasten 2 zones pagina, zodat u witte en rode wijnen op de juiste temperatuur hebt liggen. Als u juist meer wilt weten over de ideale wijntemperatuur, bekijk dan eens onze blog hierover!
Lasagne is al eeuwenlang een favoriet gerecht van vele generaties. Wellicht dat je aanneemt dat lasagne in Italië is ontstaan. Volgens Britse onderzoekers is dit niet waar. Zij beweren namelijk dat ze een Brits recept hebben gevonden uit de 14e eeuw en daarmee claimen ze dat zij de eerste zijn.
Of waren het toch de Italianen? De term Lasagne die dus al in de Romeinse tijd werd gebruikt verwijst naar rechthoekige of vierkante dunne vellen die werden gemaakt van een mengsel van tarwemeel wat ze vervolgens bakte. Hierdoor beweert Italië dat ze de eerste waren en dat lasagne in de middeleeuwen is ontstaan in de stad Napels. Echter blijkt dit dus toch niet waar te zijn. Wel waren de Italianen de eerste die tomatensaus toevoegde aan de lasagne (1880). Wist je dat Lasagne pas in de 19e eeuw in Amerika populair werd?
Sushi is een eeuwen oud Japans gerecht. De eerste sushi dateert uit het jaar 1600(!). Echter was het toen alleen nog populair in Japan zelf. De Sushi die de moderne wereld kent, wordt gemaakt van vis en groenten gewikkeld in rijst en gemengd met azijn. Later in 1923, na de grote aardbeving van Kanto, emigreerde veel Japanners naar andere delen van de wereld. Hierdoor kwam sushi op meer plekken in de wereld en werd het eten herkend en genuttigd door een veel groter internationaal publiek.
Wijn bij sushi, dat is zeker een combinatie die vaak voorkomt. Maar welke wijn smaakt nou het beste in combinatie met Sushi? Aangezien sushi meestal van vis gemaakt wordt, is witte wijn op voorhand de beste optie. Denk bijvoorbeeld aan een Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc of een Riesling wijn. Als je een meer frisse en fruitige witte wijn wilt, dan raden wij de Portugese Quinta de Santiago Alvarinho Reserva aan. Deze wijn is van de druivenras Alvarinho, die bekend staat om zijn frisse en fruitige smaak.
De smaken die je in de Santiago Alvarinho Reserva proeft zijn: bloemen, citrus, appel, perzik, en peer. Sommige proeven ook meloen. De smaak is romig en lekker fruitig. De meeste Alvarinho wijnen hebben een alcoholpercentage van tussen de 13 en 13,5 procent.
De Santiago Alvarinho Reserva smaakt het lekkerst op een temperatuur tussen de 10 en 12 graden.
Tip voor witte wijn!
Beschik je toevallig nog niet over de goede witte wijnglazen? Daar hebben wij een mooie optie voor in ons assortiment. Bekijk onze wijnaccessoires en wijnglazen snel!
De hamburger is van oorsprong een Deense lekkernij, nee niet van de Duitsers en ook niet van de Amerikanen (Ondanks dat ze de burger wel groot hebben gemaakt) maar echt van de Deense! En laten we eerlijk zijn, niks is beter dan die eerste hap van een overheerlijke, sappige hamburger.
De meeste mensen drinken bij het eten van een hemelse sappige hamburger een biertje of colaatje. Maar wist je dat ook wijn bij hamburger heel lekker kan zijn bij een hamburger? Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk fruitig Cabernet Sauvignon of een Merlot. Beide gaan erg goed samen met een hamburger. Toch blijkt dat een Italiaanse Primitivo het beste samen gaat met een hamburger. Dit komt omdat de wijn een minder zwaar wijntje is dan normale wijnen. Daarnaast is de Primitivo een erg sappig wijntje, perfect dus voor een stevige, gekruide en/of gegrilde gerecht zoals een hamburger.
Primitivo is een donkerrood gekleurde wijn die gemaakt wordt in Italië rondom het gebied in Puglia. Door het warme klimaat blijft het rijpe fruit extra lekker en sappig!
Een Primitivo ruikt en smaakt naar de volgende ingrediënten. Te beginnen bij het fruit: Bramen en aardbeien. Kruiden: rooibos en steranijs. Ook smaakt en ruikt Primitivo naar tabak, sandelhout.
Wat is de perfecte temperatuur voor een Primitivo?Primitivo smaakt het lekkerste op een temperatuur van 16 tot 18 graden. Ze hoeven dan ook maar een half uur in de koelkast, hierdoor smaken ze nog beter en fruitiger.
U kent het wel, de hamburger is op maar de overheerlijk Primitivo is nog lang niet leeg! Om deze het best te bewaren heeft u hier een wijnstopper voor nodig. Gelukkig hebben wij die op voorraad!
Voor het kiezen van de juiste wijn bij asperges hangt het er erg van af hoe de asperges zijn bereid. Met asperges zit u sowieso altijd goed met een Pinot Blanc. Toch is het leuk om de wijn en asperges te combineren afhankelijk van hoe ze zijn bereid.
Om te beginnen is het belangrijk om de soorten asperges te benoemen. Als belangrijkste is er de witte asperge, ook wel de Hollandse asperges genoemd, deze groeien onder de grond. Daarnaast zijn er groene asperges, deze groeien boven de grond en worden vaak in landen zoals Frankrijk of Italië gekweekt. En als laatste heb je de paarse asperges, deze komen in het wild voor.
Gaat u voor het klassieke recept met gouden witte Hollandse asperges? Dan past een volle witte wijn, zoals een Chardonnay er uitstekend bij. Het zachte karakter van de wijn gaat namelijk goed samen met de zachte smaak van de asperges.
Als het licht gekruid is, kunt u het best een soepele witte wijn kiezen zoals een Viognier of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen zijn dan ook erg aan te raden bij groene asperges. Dit geldt ook voor een wijn bij asperges met zalm.
Drinkt u liever rode wijn? Zorg dan dat de groene asperges gegrild zijn en wikkel het om met parmaham of serranoham. Dit is super goed te combineren met rode wijnen zoals een Bourgogne of Beaujolais.
Schaal- en schelpdieren of een salade met asperges gaan goed samen met een Picpoul de Pinet. Asperges met lamsvlees of met gevogelte kunnen zeer goed samengaan met rode wijn.
Uiteraard is het ook super belangrijk dat je de lekkerste asperges hebt. Elk jaar is er in Nederland het officiële aspergeseizoen. Deze loopt ongeveer van januari tot eind juni.
Vlees en wijn is super lekker om te combineren, maar dan moet je wel weten met wat je het combineert. Er bestaan natuurlijk heel veel soorten vlees, je hebt rundvlees, varkensvlees, kip, lamsvlees en noem het maar op. In deze blog leggen wij uit welke wijnen het beste gaat met vlees!
Laten we beginnen bij rundvlees. Het is erg belangrijk om te weten welk vlees u gaat eten en hoe deze bereid is. Als het vlees zacht is met een romige saus kunt u het best een soepele wijn nemen. En al heeft u een stevige gebraden vlees dan heeft u ook een wat stevigere wijn nodig.
Al gaat u voor een biefstuk, dan is het aan te raden om voor een stevige lichte of medium wijn te gaan met een hoge zuurgraad. Denk dan bijvoorbeeld aan een rode Sangiovese, een Barbera of een Merlot.
Gaat u steak of ribeyes eten? Ga dan voor een stevige wijn met veel tannines. Met een Cabernet Sauvignon, Syrah of Malbec zit u sowieso goed.
Bij een tournedos raden wij aan om een stevige, krachtige wijn te kiezen. U zit sowieso altijd goed met een Bordeaux. Maar een tournedos is ook erg lekker te combineren met een Cabernet Sauvignon, Merlot of een Toscane.
Als u ultiem wilt genieten van uw ossenhaas, raden wij aan om het met een krachtige Bordeaux te combineren.
Voor kalfsvlees is een lichte wijn het beste om mee te combineren. Dit komt omdat kalfsvlees Lichter, malser en zachter is dan bijvoorbeeld rund. Daarom past bij een gebakken of gegrilde kalfshaas een lichte Beaujolais of een Pinot Noir het best.
Een schnitzel in goed te combineren met zowel rode als witte wijn. Gaat u voor een witte wijn? Neem dan een Chardonnay, Pinot Blanc of een Riesling. Drinkt u liever rode wijn? Dan raden wij aan om een Bourgogne te nemen.
Met een lamsvlees of een lamshaas zit je altijd goed met een krachtige Bordeaux. Bij lamsvlees is een Médoc of Graves ook erg aan te raden.
Aangezien varkensvlees redelijk vet is, is het super goed te combineren met witte wijn of rosé.
Bij varkenshaas en varkenssaté raden wij om het te combineren met een Zuid-Frankrijkse Rosé zoals de Arrogant Frog Rosé. Dit is namelijk een soepele wijn vol met rood fruit en is dus erg lekker voor varkenshaas, vooral als het van de barbeque komt.
Bij een speklap is een rode fruitige wijn erg aan te bevelen. Denk bijvoorbeeld aan een Rhône of Barbera, maar ook een Beaujolais kan erg lekker zijn bij een speklap.
Ook met kip draait het allemaal om hoe het gerecht bereid is. In het algemeen is de smaak van kip en gevogelte licht en subtiel waardoor u het beste een volle witte wijn kunt kiezen of een lichte fruitige rode wijn.
Eet u gegrilde kippenpoot en heeft u zin in rode wijn? Dan zit u altijd goed met een Pinot Noir. Of heeft u toch liever witte wijn? Ga dan voor een volle Chardonnay of Viognier.
Ook met gegrild kipfilet of een gebraden kip zit u met een fruitige Pinot Noir altijd goed. Met gegrild kipfilet is een Beaujolais of een Syrah ook erg goed te combineren. Als u een Syrah neemt, zorg dan dat deze niet te zwaar is!
Gaat u voor gebakken of gekookte kipfilet en heeft u zin in witte wijn? Ga dan voor een Chardonnay. Heeft u zin in rode wijn? ga dan voor een Beaujolais of een Pinot Noir.
Vond u dit een leuke maar ook nuttige blog? Laat het ons weten op onze social media!
Vond u het een leuke blog? Laat het ons weten op onze Instagram pagina!
]]>Voor wijnliefhebbers is een fles wijn cadeau krijgen voor hun verjaardag één van de leukste dingen. Toch is een fles wijn niet het makkelijkste cadeau om te geven aan iemand. Er zijn genoeg fouten die je kunt maken bij het kopen van een wijn cadeau. Wij hebben de 10 beste tips voor je op een rijtje gezet.
]]>Een goede voorbereiding scheelt het halve werk, zeggen ze ook wel eens. Bezoek vooraf websites, blogs of vraag een wijnkenner in uw omgeving om advies. Heeft u geen idee wat iemand lekker vindt of drinkt? Doe dan onderzoek hiernaar. Er zijn daarnaast genoeg wijngidsen voor klassieke wijnregio’s waarin staat welke wijnen er nu gedronken worden of een aanvulling zouden zijn op iemand zijn wijnkoelkast of wijnvoorraad.
De mooiste fles binnen uw budget is misschien niet per se de duurste op de plank. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de prijs van een wijn. Denk aan productieprocessen, fles materialen, belastingen en de vraag hebben allemaal invloed op de kosten van een fles wijn, dus de prijs hangt niet direct samen met de kwaliteit. Minder bekende regio's of variëteiten bieden meestal veel waar voor hun geld!
Een winkelmedewerker om hulp vragen is geen schande, het is juist een slimme zet. Ze zullen in de wijnwinkel waarschijnlijk hoogopgeleid zijn en (bijna) het volledige assortiment hebben geproefd. Natuurlijk zullen ze graag een wijn kado willen verkopen, maar uw tevredenheid zullen ze veel hoger waarderen. Advies vragen is dus absoluut geen schande en juist een goede optie!
Als u denkt aan: een cadeau voor een wijnliefhebber, denken we direct aan een mooie wijnfles met een luxe label. Dit kan een origineel wijn cadeau zijn, maar het zegt niets over de wijn in de fles. Tip: lees de kleine lettertjes op het label, die zullen u het meest vertellen over wat er van de wijn verwacht kan worden. Het label kan de wijnfles nog zo mooi maken, maar de wijn in de fles maakt de fles pas echt geweldig.
Denk na over de persoon voor wie je iets koopt en kies een fles die bij hem of haar past. Het kan een wijn zijn van hun favoriete vakantiebestemming of van een plek waar ze wanhopig naar toe willen, of misschien van een wijnmakerij waarvan de naam op de een of andere manier met hen te maken heeft. U kunt zelfs een kaart toevoegen waarop staat waarom u die specifieke wijn heeft gekozen. Voorkom dus dat je een fles wijn cadeau geeft wat verder niets persoonlijks heeft met de ontvanger van het cadeau.
Supermarkten trekken vaak uw aandacht met knallende wijn aanbiedingen bij de flessen die ze uit de schappen moeten laten vliegen, maar dat betekent niet dat dit de juiste wijnen voor uw wijn cadeau zijn. Laat je niet afleiden door kortingskaartjes en neem de tijd om de schappen af te speuren om de perfecte fles voor de juiste prijs te vinden. Op deze manier laat je gelijk zien dat er aandacht besteedt is aan het geven van de fles wijn als cadeau, en je niet afgegaan bent op aanbiedingen.
Het is een veel komende fout door een wijn te geven wat niet past bij hem of haar zijn favoriete maaltijd of bij iets wat vaak door hem of haar gegeten wordt. Alle wijnen zijn te combineren met verschillende soorten voedsel, afhankelijk van hun unieke smaken. Dit is iets wat wij ook uitgebreid bespreken in de blog over welke wijn bij welk gerecht de ideale combinatie is. Overweeg om een fles wijn cadeau te geven naast iets om ermee te combineren, zoals een wijn die bij hun favoriete maaltijd past, of kies een klassieke combinatie zoals Sancerre en geitenkaas of biscotti met een dessertwijn zoals Vin Santo (je kunt ze erin dippen!).
Beroemde namen zijn misschien verleidelijk, maar u betaalt uiteindelijk ook een prijs voor. Zoek iets unieks uit een regio met een vergelijkbaar klimaat met dezelfde druiven. Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland is een geweldig alternatief voor Bourgondië en Cabernet-Sauvignon- en Merlot-Melanges uit Chili zijn een geweldige nieuw alternatief op Bordeaux.
Naast een wijn cadeau doen kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een fles sterke drank cadeau te doen. Het is zonde om je blind te staren op een fles wijn, als je met gin of een goede fles whisky een cadeau kan geven waarvan langer en door meer mensen van genoten kan worden. Denk dus goed na over je keuze!
Mocht je verblind worden door alle opties en fantastische wijnflessen, kies dan voor een wijnaccessoire. Blijf je niet blind staren op een goede fles wijn, maar kijk als je er niet uitkomt ook naar andere dingen. Er zijn ook genoeg wijnaccessoires die je als cadeau kan doen, denk hierbij aan wijnschenkers, wijnglazen,(elektrische) wijnopeners of wijnglazen.
Bij het kopen van een fles wijn als cadeau, let dan dus goed op deze valkuilen. Wanneer je deze valkuilen meeneemt bij het kopen van een fles wijn als cadeau, zal de kans groot zijn dat er een knaller van een fles wijn als cadeau gedaan zal worden. Bedenk wel dat het van groot belang is hoe de wijn wordt bewaard en gekoeld. Neem daarom eens een kijkje tussen onze wijnkoelkasten!
De smaak van een wijnfles kan verouderen wanneer de fles wordt blootgesteld aan een grote hoeveelheid UV-stralen van bijvoorbeeld de zon. Wanneer een fles wijn te veel UV-stralen vangt, wordt de inhoud van de fles verwarmd waardoor het volume van de fles toeneemt. Dit zorgt ervoor dat er spanning op de afsluiting van de fles komt en hierdoor wordt de kans vergroot dat er zuurstof in de fles komt. Daardoor versnelt de rijping weer. Natuurlijk licht is voor de wijnfles niet erg schadelijk. TL-buis verlichting kan echter wel invloed hebben op de smaak van de wijn. Er wordt daarom ook geadviseerd om de wijn op een donkere plek in de noordzijde van het huis te bewaren. Op deze plek komen de minste UV-stralen binnen. Ook een wijnbewaarkast met een dichte deur is een goede manier om wijnflessen op te slaan in een donkere ruimte.
Flessen die afgesloten zijn met een kurk, kunnen het beste liggend bewaard worden. Op deze manier voorkom je dat de kurk uitdroogt. Wanneer de kurk is uitgedroogd, kan het lucht doorlaten en hierdoor kan de wijn gaan oxideren. Dit zorgt ervoor dat de wijn slechter zal gaan smaken met uiteindelijk bederf tot gevolg. Flessen met een schroefdop of een plastic kurk kun je daarentegen zonder probleem rechtop zetten. Daarnaast beschikken wijnkoelkasten vaak over plateaus waarbij de wijnen liggend of rechtop bewaard kunnen worden.
Een ideale omgevingstemperatuur is van groot belang voor een goede fles wijn. Een goede omgevingstemperatuur zorgt ervoor dat de wijn het beste tot zijn recht komt. Een te hoge temperatuur kan ervoor zorgen dat de wijn te snel rijpt of dat hij zijn kwaliteit verliest. Een temperatuur tussen de 10 en 15 graden wordt gezien als ideale temperatuur voor een fles wijn. Daarbij is het erg belangrijk dat er zo min mogelijk schommelingen plaatsvinden met temperatuur waarin de wijn bewaard wordt. Een kurk kan bijvoorbeeld bij schommelingen van 5 graden of meer al gaan krimpen of uitzetten. Dit is iets waarvan de wijn niet beter wordt. Een wijnklimaatkast met verschillende temperatuurzones kan ervoor zorgen dat de wijn altijd in de ideale omgevingstemperatuur wordt opgeslagen.
Wanneer er niet genoeg vocht in de lucht zit, is er kans dat de kurk kan uitdrogen. Om het uitdrogen te voorkomen, wordt een luchtvochtigheid van 70% geadviseerd. Op deze manier blijft de kurk vochtig en kan het niet uitdrogen en krimpen. Wanneer de luchtvochtigheid erg hoog is, is de kans aanwezig dat het etiket van de wijnfles gaat schimmelen. Deze schimmels kunnen vervolgens de kurk binnendringen en de wijn verpesten. Om dit te voorkomen, kunt u de wijnflessen in keukenfolie wikkelen.
Wijn is gevoelig voor scherpe geuren. Scherpe geuren kunnen de kurk binnendringen en vervolgens de smaak van de wijn beïnvloeden. Onder andere geuren van verfpotten, spiritus en andere chemische luchtjes kunnen de smaak van de wijn beïnvloeden. Ook sterk geurende groente en kruiden als uien en aardappelen kunnen beter uit de buurt gehouden worden van een fles wijn.
Advies nodig?Zoals hierboven beschreven zijn er een aantal elementen waar rekening mee gehouden dient te worden als er een fles wijn bewaard wordt. Heeft u er budget en ruimte voor, dan is een wijnkoelkast de ideale optie om deze 5 adviezen op te volgen. Heeft u behoefte aan advies of bent u opzoek naar een wijnklimaatkast? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen en wij helpen u graag verder!
Op de hoogte blijven van onze blogs? Like onze facebookpagina of volg ons op de Mijn-Wijnkoelkast Instagram pagina!
]]>Een goed wijnglas is iets wat onmisbaar is bij het drinken van wijn. Wijnglazen zijn er in talloze vormen, kleuren en maten. De vraag is dan ook regelmatig: welk wijnglas bij welke wijn en bij welk moment? Maakt het nou echt uit als je het verkeerde wijnglas gebruikt? In deze blog gaan wij hierop in.
]]>Om te beginnen bij het begin, het maakt wel daadwerkelijk uit welk wijnglas er gebruikt wordt bij een bepaalde soort wijn. De verschillende wijnglazen zijn gemaakt omdat het juiste wijnglas een vereiste is om alle genuanceerde smaken te proeven van de wijn. Het glas is zo ontworpen dat het de smaak van de wijn verbetert en het aroma van de wijn vasthoudt. De smaakervaring van de wijn begint dus al in het glas. Een juist wijnglas zorgt dus voor een ultieme smaak en hoe de kwaliteit van de wijn het beste ervaart kan worden. Daarbij beïnvloedt een goed wijn glas ook het genot van de wijn zelf. In een kristallen glas van hoge kwaliteit heeft de wijn een intensere en helderder aroma dan in een eenvoudig en goedkoop glas. Wordt er wijn geschonken in een verkeerd glas, dan kan het karakter, de kleur en de smaak een nadelige invloed hebben op de wijn.
De verschillende soorten wijnglazenBij het drinken van rode wijn is het van belang dat de wijn in aanraking komt met extra zuurstof. Het wijnglas voor rode wijn is daarom ook groter dan het glas van bijvoorbeeld witte wijn. Het glas beschikt over een brede kelk, wat ervoor zorgt dat de smaak en reuk van de wijn verrijkt kunnen worden. Ook kan er op deze manier voldoende zuurstof bij komen. Daarnaast beschikt het glas over een breed ontworpen kelk, zodat de wijn goed in het glas kan walsen. Het walsen zorgt ervoor dat de aroma’s loskomen. Ook wordt vaak een decanteer gebruikt voor het laten loskomen van de aroma's.
2. Witte- en Rosé wijnglazenHet glas voor witte- en rosé wijn zijn nagenoeg hetzelfde qua vorm en design. De glazen zijn iets smaller en kleiner en daarnaast hoeft witte- en rosé wijn niet te ademen. Sterker nog, een breed glas zorgt ervoor dat de aroma’s direct vervliegen doordat er een groter oppervlakte aan de lucht wordt blootgesteld. Het smalle glas bij de witte- en rose wijn zorgt ervoor dat de wijn langer koel blijft. Daarbij zorgt het smalle glas ervoor dat de aroma’s langer bewaard blijven en de fruitigheid van de wijn beter tot zijn recht komt.
3. Champagne- en Mousserende wijnglazenChampagne en mousserende dranken worden over het algemeen geschonken in een flûte. Dit is een langwerpig small glas. De vorm van het glas zorgt ervoor dat de bubbels van de champagne of andere mousserende dranken langer in het glas blijven. Daarbij ziet het er ook nog eens feestelijk uit. Dit is dan ook vaak de gelegenheid waarbij champagne of mousserende dranken gedronken worden.
Zoals hierboven beschreven, maakt het wel degelijk uit welk soort wijnglas er gebruikt wordt bij het drinken van de wijn. In principe kan uit elk glas wijn gedronken worden, maar wijn drinken uit het juiste glas zorgt absoluut voor extra kleur, geur en smaakbeleving van de wijn. Daarbij beïnvloedt een goed wijn glas ook het genot van de wijn zelf. Er kan dus geconcludeerd worden dat de juiste vorm glas bij wijn, ervoor zorgt dat de wijn beter tot zijn recht komt en écht geproefd, wordt zoals deze bedoelt. Daarnaast kunnen de aroma's ook nog eens extra tot zijn rechtkomen met verschillende wijnaccessoires. Onder andere een decanteer en een luxe wijnaccessoire als de Airtender zorgen voor het volledig loskomen van de aroma's van de wijn, iets wat de smaak aanzienlijk verbeterd.
Op de hoogte blijven van onze blogs? Like onze facebookpagina of volg onze Mijn-Wijnkoelkast Instagram pagina!
]]>Het is u wellicht wel eens gebeurd, u heeft genoten van een heerlijke fles wijn samen met familie of vrienden, maar de fles wijn is nog niet helemaal op. U zet de fles wijn terug in de koelkast om op een ander tijdstip op te drinken. Maar hoelang kunt u deze wijn bewaren in de koelkast zonder dat de kwaliteit ervan achteruit gaat? In deze blog vertellen wij u graag meer over de houdbaarheid van een dichte en geopende fles wijn.
]]>
De houdbaarheid van een fles wijn hangt af van verschillende factoren. Onder andere de kwaliteit van de druiven en het verwerkingsproces van de wijn bepalen de houdbaarheid van een fles wijn. Verder bepaalt ook de manier van de fles opslaan de houdbaarheid van de wijn. Wanneer de wijnfles wordt opgeslagen in een koele kelder, heeft deze een andere houdbaarheid dan wanneer de fles wordt bewaard in een woonkamer waar de temperatuur schommelt tussen 18 en 25 graden. Meer weten over de juiste temperatuur voor de wijn? Bekijk dan onze blog over de juiste temperatuur voor verschillende soorten wijnen.
Op de dag van vandaag wordt het grootste deel van de wijnen gemaakt voor de snelle consumptie. De wijnen die verkocht worden in de supermarkten zijn hiervan een voorbeeld. Deze wijnen hebben vaak een prijs onder de €7 en kunnen vaak niet meer dan 1 à 2 jaar bewaard worden. Het voordeel hiervan is dat men niet hoeft te wachten op het openen van de fles totdat deze een goede smaak heeft. Het nadeel hiervan is echter dat hierdoor de houdbaarheid van de fles minder lang is. De houdbaarheid van een fles wijn die niet verkocht wordt voor de snelle consumptie, hangt dus volledig af van de hierboven beschreven factoren.
Om de beste smaak te ervaren, is de wijn het lekkerst na het openen van de wijnfles. De houdbaarheid van een geopende wijnfles verschilt per wijn. Heeft u de geopende wijnfles een aantal dagen bewaard, is het een tip om de wijn te proeven. Zit de smaak nog dichtbij de smaak na de opening van de fles wijn, dan kunt u de wijnfles gerust nog opdrinken. De smaak van de wijn kan per individu verschillen. Om de wijn langer van een goede smaak te behouden, kiest u voor een wijnfles met een kurk in plaats van met een schroefdop. In een andere blog beschrijven wij tips om de houdbaarheid van een geopende fles wijn te verlengen.
Naast dat het per individu verschilt wat de smaak van de wijn is, is de smaak van de wijn ook verschillend per soort wijn.
Witte wijn is het lekkerst als het na de opening van de fles wordt gedronken. Na 1 dag kan een witte wijn al anders smaken. Wanneer u de witte wijnfles bewaard na het openen van de fleswijn kan de wijn zuurder gaan smaken. Desondanks is het vaak wel mogelijk om witte wijn 3 à 4 dagen na opening nog te bewaren.
Rosé wijn is hetzelfde als witte wijn alleen de frisse smaak zal iets verminderen. Bewaar de rosé wijn in de koelkast.
De smaak van rode wijn kan na 2 dagen al verminderen. De rode wijn kan het beste bewaard worden in de koelkast. Op deze manier behoudt de wijn het langste de smaak. De kou vertraagt namelijk het oxidatieproces. Het nadeel van rode wijn bewaren in de koelkast is echter dat de wijn wel even op kamertemperatuur moet komen voordat de wijn kan gedronken kan worden.
Wanneer de wijn erg zuur gaat ruiken, smaken of er verschijnen bubbeltjes in de wijn, is het tijd om de wijnfles weg te spoelen. Bij rode wijn kun je het zien aan de uitgeslagen bruine kleur.
TIP: Om de houdbaarheid/kwaliteit van een wijnfles met een aantal dagen te verlengen, kan je gebruik maken van een wijnstopper. Bekijk onze wijnstopper snel om ervoor te zorgen dat u de wijn langer houdbaar en smaakvol houdt.
Over het algemeen kunt u dus vaak de witte wijn iets langer bewaren dan de rode wijn. Waar je de rode wijn vaak 2 à 3 dagen kan bewaren, smaakt witte wijn ook na 3 à 4 dagen nog goed. De smaak van de wijn blijft echter per individu verschillend. Wij komen daarom dan ook al snel tot de conclusie om de wijn altijd eerst zelf te proeven. En dat zal vast geen probleem zijn denken wij zo..
Op de hoogte blijven van onze blogs? Like onze facebookpagina of bekijk onze Mijn-Wijnkoelkast Instagram pagina!
Benieuwd naar ons assortiment wijnkoelkasten? Bekijk dan snel onze wijnkoelkasten.
]]>